Grandiozno urušavanje Tare

Hotel Tara u Račanskoj Šljivovici podignut je daleke 1936. godine kao tadašnji sanatorijum za plućne bolesnike. Investitor i prvi vlasnik ovog tada velelepnog zdanja bio je okružni Higijenski zavod iz Užica koji je i rukovodio izgradnjom objekta.

Zanimljiva je i činjenica da su izgradnju objekta pomagali i brojni meštani Rače, pa je tako među najvrednijim priložnicima bila porodica Blagojević koja je, pored radne snage, priložila i značajan deo drvne građe za objekat – piše Ilija Misailović u studiji o istoriji zdravstva u zlatiborskom okrugu.

Danas je bivši hotel Tara samo tužna uspomena i jedna velika mrlja na savesti svih onih koji su uticali na njegovu sudbinu. Menjajući vlasnike i držaoce ovaj objekat se pre više od decenije našao u vlasništvu kompanije Zepter, odnosno njihovog ogranka Tara Hoteli. Kakva su namere i planovi vlasnika, ali i šta ovim povodom čine ostali nadležni, poput lokalnih organa vlasti, sada je potpuno nevažno. Jer, jedan objekat je od grandiozne veličine i lepote doveden do skoro potpunog urušavanja.

Na slici gore: Hotel Tara krajem šezdesetih godina prošlog veka.

Na slici dole: Hotel Tara danas.

 

Ovaj članak je pročitalo 1564 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.