Хроника Стрмова

Обимно дело на преко 750 страна доноси приче и документује богату прошлост подрињског села Стрмово. Аутор Митар Јосиповић је годинама вредно бележио и сакупљао грађу за ово дело а после деценија рада главни издавач, Културно просветна заједница Србије, уврстила је ову монографију у најпознатију едицију Хронике села.

Књига је организована кроз два дела унутар којих се налазе систематизована поглавља са најширом историјском материјом и то у првом делу – Стрмово у прошлости а у другом делу – Стрмовски родослови.

Митар Јосиповић се студиозно и дуго бавио исучавањем свога завичаја па, тако, у првим редовима хронике враћа читаоца у најранију прошлост до које се може посегнути. Географски положај села, порекло топонима, рани средњи век и тако даље… У првом делу књиге описана је прошлост села све до савемених дана а посебно поглаве резервисано је за анегдоте и догодовштине житеља Стрмова.

Насловна страна књиге

У другом делу аутор је описао и представио нам све житеље Стрмова и њихове фамилије. Уложивши огроман труд Митар је успешно, објективно и обухватно у довољној мери описао демографске прилике и историју породица Стрмова. Овако садржајно штиво о овим крајевима није се појавило у нашој публицистици више од једног века, тачније од објављивања дела “Соколска нахија” аутора Љубе Павловића.

Књига је толико велика и садржајем и обимом да је немогуће избећи је у проучавању нашег завичаја и трагању за бисерима прошлости које дугујемо долазећим нараштајима.

Бобан Томић, на промоцији књиге на Сајму књига у Београду

Ovaj članak je pročitalo 1663 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.