Globus

Evropski dan parkova

Evropski dan parkova obeležava se danas, u znak sećanja na osnivanje prvih devet nacionalnih parkova na tlu Evrope, utemeljenih u Švedskoj 24. maja  1909. godine. Ovaj dan ima za cilj da približi ljude prirodi i podigne svest javnosti o značaju prirodnih lepota u zaštićenim područjima širom Evrope, čime se ukazuje na važnost očuvanja i održivog razvoja tih mesta. Evropski dan parkova ove godine održava se pod sloganom “Mi smo priroda“ uz poziv na razmišljanje, obnovu i ponovno povezivanje s prirodom.

“Nalazimo se u godinama kada se moraju dogovoriti i preduzeti suštinske akcije za efikasno očuvanje bioraznovrsnosti, čiji dramatičan gubitak predstavlja jedan od najvećih izazova za našu globalnu zajednicu. Moramo osigurati da akcije postignute
na nacionalnom nivou odgovaraju opsegu globalnih ciljeva. Potreban je veći napor da se bioraznovrsnost stavi u središte donošenja odluka u svim aspektima života, političara (vlade) i privrede. Moramo sarađivati ​​s prirodom kako bismo odgovorili na višestruke izazove s kojima se suočavamo – postizanje održivog razvoja, ublažavanje klimatskih promena i smanjenje gubitka biološke raznovrsnosti. Očuvanje bioraznovrsnosti je ključ izgradnje održive budućnosti za sve“, ističe Kasandra- Zorica Dropuljić, menadžerka projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude WWF Adrije.

Zaštićena područja su temelj zaštite prirodne raznovrsnosti, a svaki dan ona nam obezbeđuju mesta za ponovno povezivanje s prirodom. Ona su na dobrobit čitavom društvu.

Zoran Mrdak, predsednik regionalne organizacije Parkovi Dinarida, koja povezuje gotovo sva naša zaštićena područja je rekao da je bioraznovrsnost pod velikim pritiskom i potrebno joj je efikasno očuvanje uz učešće svih relevantnih aktera.

“Strategija EU o biodiverzitetu za 2030. godinu, sa Zelenim dogovorom, i Globalna strategija za biodiverzitet postavljaju okvir za budućnost očuvanja prirode, na šta su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale kroz Sofijsku deklaraciju i Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Da bi sve ove strategije i planovi funkcionisali, potreban nam je neprekidan dijalog i jačanje regionalne saradnje radi zaštite prirode, kao i visok stepen saradnje između svih aktera“, zaključio je Mrdak.

Ovaj članak je pročitalo 277 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.