Republika Srpska

Zloupotreba donacija u Srebrenici

Opština Srebrenica tužila je 20 osoba zbog prodaje poljoprivredne mehanizacije koja je dobijena kroz donaciju Kraljevine Saudijske Arabije 2020. godine.

Kontrolom je ustanovljeno da kod 20 ljudi na području srebreničke opštine nije nadjena poljoprivredna mehanizacija, što znači da nisu ispoštovali ugovor u kome piše da je to imovina Opštine Srebrenica i da se ne sme otudjiti u narednih 10 godina, izjavio je za Dnevni avaz  Zekerijah Hadžić, pravni zastupnik Opštine Srebrenica

Sud je doneo 12 presuda, od kojih je šest pravosnažno, kaže Hadžić i dodaje, da je optuženima dat rok od 30 dana i produžen za još 15 da Opštini izmire štetu po nabavnoj ceni mehanizacije, uz plaćanje zatezne kamate. Rekao je da po isteku roka za dogovorenu naplatu štete, sledi zakonska prinudna naplata.

Podsećanja radi, donacija Kraljevine Saudijske Arabije za Srebrenicu u vrednosti od dva miliona maraka odnosila se na građevinski materijal i poljoprivrednu mehanizaciju.

Hadžić navodi da se radi i na proveri navoda o zloupotrebi doniranog građevinskog materijala te da će protiv onih koji su zloupotrebili materijal i nisu ga ugradili biti pokrenut sudski spor.

Ovo je prvi put da se nakon više od 20 godina pokrene proces provere zloupotrebe donacija.

Na punktovima Kragljivoda i Potočari podeljeno je 35 brdskih kosačica, 92 motokultivatora s prikolicom, po pet mašina za vađenje i sađenje krompira, 50 trimera i pet silokombajna.

Ovaj članak je pročitalo 843 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.