Za mere ruralnog razvoja 10.650.000 dinara

Odlukom o budžetu Opštine Bajina Bašta za 2021. godinu izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 12.000.000 dinara za sprovodjenje mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.

U okviru planiranih sredstava za mere direktnog plaćanja za veštačko osemenjavanje izdvojeno je milion dinara. Od prošle godine iznos po jednom grlu je uvećan za 1.500 dinara. Inače uslov da bi se dobila subvencija jeste, registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Za mere ruralnog razvoja izdvojeno je 10.650.000 dinara. Ove mere se odnose na davanje podsticaja za nabavku kvalitetnih priplodnih grla goveda, ovaca i nabavka opreme i mehanizacije koja se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji. Prilikom nabavljanja priplodnih grla uslov je da su starosti od 12 do 36 meseci, a subvencija se može podneti za maksimalno dva grla. Maksimalan iznos po grlu je 80.000 dinara.

Pored finansijskih sredstava koja su izdvojena definisani su uslovi koje je neophodno ispuniti da bi se ostvarila subvencija kao i intezitet same pomoći.

“Ove godine smo išli sa većim procentom subvencionisanja, oko 60% na osnovicu pez PDV-a, a maksimalan iznos koje jedno poljoprivredno gazdinstvo može povući za subvencije je 200.000 dinara. Minimalan iznos subvencije je 15.000 dinara računajući PDV, dok pojedinačni računi ne mogu biti ispod 1.000 dinara“, izjavila je Ana Ilijašević iz kancelarije za poljoprivredu.

Kada su u pitanju posebni podsticaji, u okviru mera ruralnog razvoja predvidjeno je još 200.000 za uvodjenje sistema kvaliteta odnosno oznake geografskog porekla. Sredstva su pre svega namenjena da se do kraja sprovede zaštita geografskog porekla meda sa Tare, gde je potrebno podneti zahtev Zavodu za zaštitu intelektualne svojine kako bi se upisali kao korisnici.

“Izuzetak inteziteta pomoći predstavljaju nosioci poljoprivrednog gazdinstva mladji od 40 godina za koje intenzitet pomoći u svim ovim sektorima iznosi 70% na osnovicu bez PDV-a pod uslovom da su gazdinstva formirana pre 1. januara 2021. godine“, kaže Ilijaševićeva.

Do 24. maja aktuelno je podnošenje zahteva za iskop odnosno bušenje bunara i za opremu i mehanizaciju po konkursku koji je raspisala Uprava za poljoprivredno zemljište.

“Što se tiče samog iskopa bunara uslov je da se iskop vrši na parceli koja se koristi za poljoprivrednu proizvodnju. Nosilac poljoprivrednog gazdinstva treba da priloži predračun i specifikaciju za radove koji će se obavljati. Maksimalan povraćaj je 80% odnosno 3.000 dinara po dužnom metru iskopa. Za opremu i mehanizaciju kod Uprave za poljoprivredno zemljište, maksimalan povraćaj je 60%“, navodi Ana Ilijašević.

Poljoprivrednici koji apliciraju kod Republike ne mogu ostvariti pravo subvencije na lokalnom nivou, a takodje i oni koji su konkurisali konkurišu kod opštine ne mogu dobiti sredstva iz Republike.

Ovaj članak je pročitalo 531 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.