Rehabilitacija dece o trošku države u Čigoti

Republički fond za zdravstveno osiguranje objavio je da obezbeđuje rehabilitaciju dece o trošku države u Specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru, radi prevencije komplikacija gojaznosti, a kroz takozvani „Čigotica program“.

“Svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma što predstavlja zabrinjavajući podatak, obzirom da gojazna deca imaju povećan rizik od razvoja metaboličkih bolesti kao što je dijabetes, a predstavlja i rizik od oboljevanja u odrasloj dobi. O trošku RFZO, rehabilitacija se obezbeđuje u trajanju od 21 dan, a deca i adolescenti između 12 i 18 godina dva puta mogu biti upućeni na ovu vrstu rehabilitacije“, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Lekarska komisija RFZO daje saglasnost za upućivanje u “Čigotu“, a deca dolaze po uputu koji izdaje izabrani pedijatar koji nije stariji od šest meseci, precizirano je u saopštenju.

“Ovo je jedinstveni državni projekat u regionu koji ne podrazumeva samo lečenje gojaznosti već i svojevrsnu edukaciju o zdravom načinu života i menjanju navika. Najvažniji cilj programa jeste da kod mlade populacije preveniramo komplikacije gojaznosti, a to su metaboličke i kardiovaskularne bolesti, bolesti lokomotornog sistema i slično“, izjavio je direktor Specijalne bolnice “Čigota“ Aleksandar Simić.

Kako je precizirano, do sada je, za 15 godina trajanja „Čigotica programa“, o trošku RFZO, a zahvaljujući stručnom timu Specijalne bolnice, rehabilitovano više od 9.000 dece i adolescenata uzrasta od 12 do 18 godina. Polaznici programa mogu biti i deca iz inostranstva čiji roditelji sami finansiraju njihovo lečenje.

Izvor: Zlatiborpress

Ovaj članak je pročitalo 138 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.