Nekad i sad

Vašar u Bajinoj Bašti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog apostola Tomu u narodu poznatijem kao Tomindan. Slave ga dunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, Tomindan takođe praznuju i bačvari, kolari, stolari, užari, bunardžije, kaldrmdžije, zidari…

Po narodnom kalendaru, do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da je od danas moguć početak zimskog vremena. U pojedinim krajevima danas se organizuju vasari. Prvi vašar u Bajinoj Bašti održan je 1875 godine.

Lokalne vlasti su dopisom od 9. jula 1875. godine od tadašnje centralne vlasti zatražile odobrenje da se u Bajinoj Bašti otvori vašar, kako bi trgovinu učinili dostupnom i običnim građanima i tako smanjili monopolski uticaj bogatih trgovaca. Ministarstvo finansija je odobrilo otvaranje vašara u varošici pored Drine i tako je trgovina donela malo bolji standard najsiromašnijem srezu ovog dela zapadne Srbije. Od tada se održavaju Vasari na praznik Prokop i Tominadan. Kasnije je varošica dobila i panađur na praznik Cara Konstantina.

U Bajinoj Bašti se tradicionalno održava vašar, ali ne u centru grada, kao nekada, već u ulici Račanskih boraca. Ponuda je, ipak, tradicionalno raznolika, pa čari vašarenja možete osetiti i za 50 dinara, ali i za nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti šta kupujete.

A ima svega – od cveća do nameštaja, grnčarije, posuđa i svih „sitnica“ za kuću, garderobe, nakita, životinja, ali i tradicionalne vašarske slatkiše. Roba je uglavnom nova, mada ima i polovnih stvari, kao i neke starine koje bi mogle da zapadnu za oko ljubiteljima istih.

 

Ovaj članak je pročitalo 936 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.