Panorama

Rakić: Ne palite vatru na otvorenom

Od početka godine do danas Vatrogasno-spasilačka jedinica Bajine Bašte intervenisala je 33 puta. U najvećem broju slučajeva intervencije su se odnosile na požare na otvorenom prostoru, u kojima je do sada izgorelo preko 100 hektara šume i niskog rastinja.

“Znamo da je zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru ali i loženje vatre na udaljenosti 200 metara od ruba šume, za šta su zaprećene i novčane kazne u iznosu od 10.000 dinara za nepoštovanje zakonskih odredbi“, kaže Petar Rakić komandir VSJ Bajina Bašta.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice će u narednom periodu intezivirati rad na terenu, kako bi radili na otkrivanju i procesuiranju neodgovornih lica po pitanju paljenja vatre.

I pored svih apela do sada, uzrok svih ovih požara u najvećem broju slučajeva je ljudski faktor, ističe Rakić

“Požari na otvorenom prostoru mogu biti tolikih razmera, da mogu ugroziti živote ljudi i pričiniti ogromnu materijalnu štetu. Verujem da niko ne želi da izazove požar. Medjutim, usled jakog vetra požari se veoma brzo šire, tako da se dešavalo da istovremeno dobijemo dojavu na pet različitih lokacija o izbijanju požara. Ja bih ovom prilikom apelovao na naše sugradjane da ne pale vatru na otvorenom prostoru“, izjavio je Rakić.

Ovaj članak je pročitalo 477 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.