Podrška privatnom sektoru

Resorno ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj  i Razvojnom agencijom Srbije godinama unazad realizuju programe koji imaju za cilj da pruže podršku malim, srednjim i mikro preduzećima u Republici Srbiji. U vezi sa tim danas su u sali Opštine predstavljeni programi koje je država preko Vlade Srbije kreirala za podršku privatnom sektoru. Predstavnici Regionalne razvojne agencije Zlatibor prisutnima su približiti programe kao i uslove i način konkurisanja na iste.

“Meni je drago što i privrednici iz Bajine Bašte imaju priliku da koriste ta sredstva, a danas su imali priliku da čuju koji su to pozivi koji direktno mogu uticati na rast i razvoj privrede u Bajinoj Bašti“, izjavila je Nataša Jovanović iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor i dodaje da Razvojna agencija Srbije priprema programe za nabavku opreme i to je jedna od aktuelnijih tema.

“Takodje, godinama unazad je atraktivan program u okviru koga država subvencioniše 25% bespovratnih sredstava u saradnji sa poslovnim bankama koji kroz svoje kredite privrednicima omogućavaju da se sa povoljnijim kamatnim stopama zaduže za kupovinu opreme. Razvojna agencija Srbije takodje u saradnji sa vlasnicima i mentorima pruža podršku na koji način preduzeće može da planira svoju održivost i da proširi poslovanje“, kaže Jovanović.

Ministarstvo privrede je preko Fonda za razvoj obezbedio tri aktuelne kreditne linije, za žene preduzetnice, za početnike u poslovanju i za firme koje postoje unazad nekoliko godina. Različite kreditne linije definišu i različite kriterijume za dobijanje sredstava, navodi Jovanović

“U pitanju je 600 miliona bespovratnih sredstava koje je Ministarstvo privrede opredelilo za te programe. Za početnike u poslovanju 150 miliona, za program žena preduzetnica 100 miliona i 350 miliona za kredite za firme koje posluju više od dve godine“, navodi Jovanović i dodaje, da svako ko želi da konkuriše za sredstva, da se obrati u Regionalnu razvojnu agenciju Zlatibor u Užicu na tel 523-065 gde će dobiti detaljne informacije.

Priprema dokumentacije podrazumeva izradu biznis plana, a ta pomoć je besplatna, poručuje Jovanović.

Ovaj članak je pročitalo 463 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.