MedijiPanorama

Od siromaštva do autocenzure

„Hronična besparica, mizerne plate i nedovoljan broj novinara, izbegavanje istraživačkih priča i kritičkog osvrta prema radu vlasti, iščekivanje budžetskog novca za sufinanisranje medijskih projekata, kao i mimikrija kojom reaguju na trenutnu partokratiju– slika je stanja u lokalnim medijima u Užicu“ – navodi se u istraživačkom prilogu koji je objavio NUNS i dodaje:

„Užički mediji dele sudbinu lokalnih redakcija u Srbiji koje su uništene tokom procesa privatizacije, ali i dodvoravanjima vlasti, pristajanjem na cenzuru i autocenzuru. Neki od njih su se, pokušavajući da opstanu, „prilagodili“ zlom vremenu i nadaju se da će, konačno, dočekati vreme slobode medija.

 Čekajući slobodu

Nije retkost da političari vladajućih stranaka,posebno uoči izbora i tokom izbornih kampanja, medijima „savetuju“ da „paze šta rade“, podsećaju ih na to da će im „trebati novac za medijske projekte i razne dozvole za rad“.

 

Zvanično, nijedna strana neće to javno potvrditi. U tom limbu omerte, i jedni i drugi pronalaze sopstvenu korist, a interes o javnom informisanju se „preselio“ na društvene mreže koje često obiluju dezinformacijama.

 

U gradu postoje jedan nedeljnik (Vesti), dve televizije (TV 5 i TV Lav plus), četiri radio stanice (Radio Užice, Radio Luna, Radio San i Prvi radio), dve agencije (Zoomue i Rec media) i nekoliko portala čiji broj raste poslednjih godina.

 

Za medijske projekte se izdvaja malo novca, mnogo manje od dva odsto gradskog budžeta,koliko godinama traže medijska udruženja. Taj iznos se, od 2015. godine, od primene zakonske obaveza o sufinansiranju medijskh projekata, povećava, kao i što se povećava broj pristiglih i odobrenih projekata.

 

Novac dobijaju svi lokalni mediji u gradu, po principu uravnilovke i nezameranja, pa i mediji izvan Užica, a najveći iznosi su rezervisani za one bliske vlasti.“

Ceo prilog pročitajte na portalu NUNS-a ovde!

 

Ovaj članak je pročitalo 215 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.