Republika Srpska

Dodik: Dejton ili otcepljenje!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS ima pravo na samoopredeljenje i da taj bh. entitet neće biti u BiH ako se zemlja ne vrati „slovu Dejtona“.

„Ako je moguće vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredjeljenje. Јedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna RS“, rekao je Dodik na Međunarodnoj konferenciji „Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma“.

On je istakao da „ne prihvata unitarnu i centralizovanu BiH i ne želi da ispunjava zapadne želje“.

Navodeći da se pod američkim sankcijama nalazi najviše rukovodstvo RS, Dodik je ocenio da na taj način SAD žele silom da promene ponašanje zvaničnika RS.

„Unitarizacija BiH dovodi do raseljavanja Srba sa ovih prostora. A znamo da su Hrvati u BiH nacionalna manjina. Znači, razvaljuje se Dejton“, ocenio je on.

Dalje je kazao da deo Zapada, koji ima svoje predstavnike u BiH, smatra da je Dejtonski sporazum „prelazni sporazum“, dodavši da se Srbima u BiH nameće da promijene svo identitet, kao i jezik.

„S druge strane su naši protivnici, koji se zovu bosanski muslimani“, rekao je Dodik, koji smatra da „priča o unitarnoj BiH ima pozadinu u administraciji SAD, Velike Britanije i briselskoj strukturi“.

Ponovi je da za RS Kristijan Šmit nije legalno izabrani visoki predstavnik u Savetu bezbednosti UN, dodavši da je Evropa u krizi i da „nema lidere, resurse, naftu, plin i da izgubila je konkurentnost“.

„RS ne može prihvatiti podanički pristup Evrope u odnosu na Ameriku“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, „guši se svaki pokušaj da se RS pokaže da je uspešna“, a da EU finansijama uslovljava rukovodstvo RS da promeni svoju retoriku.

Još je kazao da RS nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji.

„Zašto misle da ćemo uvesti sankcije Rusiji i izgubiti istorijskog prijatelja, a mi ćemo oslabiti? Zato nismo uveli sankcije i zato se nadam da će evropski izbori koji dolaze dati snagu strankama alternative. Evropska unija se mora redefinisati“, zaključio je Dodik.

Izvor: Beta

Ovaj članak je pročitalo 111 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.