Akcije

Obuka i podela dečijih auto sedišta

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja i lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Bajina Bašta, organizovali su u sportskoj hali predavanje i obuku o pravilnoj upotrebi dečijih auto sedišta.

Roditelji su imali priliku da na primerima uoče posledice nekorišćenja auto sedišta i pojasa. Statistike pokazuju da veliki broj roditelja ne koristi pravilno sedišta za decu. Upravo iz tog razloga pre podele dečjih auto-sedišta, roditeljima je održano predavanje o njihovom značaju i pravilnoj upotrebi. Po završetku predavanja podeljeno je 107 dečijih auto sedišta koja su obezbedili lokalni savet i agencija.

Podsetimo, u zadnjih pet godina u saobraćajnim nezgodama na teritoriji opštine Bajina Bašta povredjeno je 19 dece, od kojih je 10 njih povrede zadobilo kao putnici u vozilu.

Prema rečima direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duška Pešića jedan od prioriteta u radu Agencije jeste bezbednost dece u saobraćaju.

“Ono što je danas karakteristično jeste da nam 60% dece strada kao putnici u vozilu zbog greške roditelja, jer decu ne prevoze u odgovarajućem sedištu ili nisu vezana sigurnosnim pojasom. Iskustva lokalnih samouprava nam pokazuju da tamo gde su samo podeljena sedišta, a nije radjena edukacija, procenat upotrebe dečijih auto sedišta je i dalje veoma nizak. Inače, procenat upotrebe sedišta za decu je oko 62% na nivou Srbije. Još uvek nismo zadovoljni, još uvek nam godišnje šestoro ili sedmoro dece strada zato što nisu u sedištu ili nisu vezani sigurnosnim pojasom“, izjavio je Pešić.

 

Ovaj članak je pročitalo 1131 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.