HronikaPanorama

Podeljeni ramovi za traktore

U Bajinoj Bašti danas je održano edukativno predavanje koje je imalo za cilj povećanje bezbednosti vozača traktora u saobraćaju. Lokalna samourava nabavila je 10 zaštitnih ramova za traktore bez kabine, rotacije i table za obeležavanje sporih vozila što je danas i podeljeno poljoprivrednicima.
Na osnovu analize nezgoda vozača traktora, istaknuto je da su oni najugroženija kategorija koja učestvuje u saobraćaju na teritoriji Opštine Bajina Bašta, odnosno javni rizik po stradanju traktorista je čak jedan od većih u Srbiji, kaže Mile Djenić
“Mislim da smo četvrta opština po ugroženosti traktorista u saobraćaju. U zadnjih pet godina, ne računajući 2021. godinu od 12 poginulih lica u saobraćajnim nesrećama na bajinobaštanskoj teritoriji, čak sedmoro njih je poginulo u saobraćajnim nesrećama sa traktorima, odnosno 58%. To je sigurno jedan zabrinjavajući podatak“, naglašava Djenić i dodaje da će saobraćajna policija u narednom periodu kontrolisati ispravnost traktora.
Prema izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja, vozači traktora najčešće stradaju bez sudara sa drugim vozilima, zbog neadekvatnog upravljanja, tehničke neispravnosti, neodgovarajuće tehnike vožnje, kretanja određenim nasipima i kosinama. Takođe, traktoristi često krše Zakon o bezbednosti saobraćaja, kojim je definisana obavezna upotreba svetala u noćnim uslovima i ispravnost signalizacije. Takođe, problem predstavlja i nekorišćenje rotacije i sigurnosnog trougla za spora vozila čiji je glavna uloga da povećavaju vidljivost i uočljivost traktora na putu.
Ispred Agencije za bezbednost saobraćaja predavanju je prisustvovao direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.
“Ovo je prva lokalna samouprava koja je obezbedila ramove za traktore te smo i mi danas ovde da to podržimo. Od 2018. godine od izmena zakona o bezbednosti saobraćaja Agencija je dobila obavezu da izradi Pravilnik o radu lokalnih tela za bezbednost saobraćaja, taj Pravilnik smo izradili 2019. godine, a od 2020. godine smo krenuli da dajemo saglasnosti kako bi se onih 30% od naplaćenih novčanih kazni na najbolji način usmerilo za bezbednost saobraćaja. Podsećamo, od tih 30% polovina ide za unapredjenje infrastrukture, a ostali deo ide za prevenciju, edukaciju, za naučno-istraživački rad, tako da je ovo jedan odličan primer kako su sredstva usmerena, jer Bajina Bašta je brdso-planinski predeo gde ima dosta traktora i gde veliki broj njih nema ramove i zaštitne kabine. Ovakva aktivnost lokalnog saveta je nešto što do sada nismo imali nigde u Srbiji i ja se nadam da će ovo biti samo početak ovakvih aktivnosti“, ističe Pešić.
Paralelno sa ovim aktivnostima, agencija je započela realizaciju jednog veoma velikog projekta. U pitanju je projekat univerzalnog rama koji će imati mogućnost da se ugradi na više od 70% traktora. Do kraja godine projekat će biti realizovan.
“Kroz realizaciju tog projekta u prvom koraku imaćemo sniženje ramova za 50 odsto. Cena ramova sada iznosi negde oko 40.000 dinara, a nakon pripreme i realizacije ovog projekta cena ramova ne bi trebala da bude više od 20.000. Ddrugi važan korak koji će agencija realizovati jeste da se troškovi ispitivanja i provere ugradnje ramova svedu na minimum kako kod agencije tako i kod ovlašćenih laboratorija. Treći važan korak jeste da probamo da u narednom periodu, a dobili smo odličnu podršku tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja ministra Aleksandra Vulina, zatim podršku Ministarstva saobraćaja i Ministarstva poljoprivrede da zajednički kroz odgovarajuće subvencije svedemo ove ramove i njihu cenu na minimum da kro neki trogodišnji ili petogodišnji period obezbedimo da svaki traktorista u Srbiji može da dobije po minimalnim cenama ili besplatno uz odgovarajuće subvencije ramove. Mi imamo obavezu prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila da svi traktori koji su proizvedeni posle 1983. godine imaju kabinu. Za sada je taj Pravilnik više puta menjan. poslednje izmene su takve da je primena odredbi pomerena za početak 2023. godine i ja se nadam da ćemo sa ovakvim aktivnostima dobrim delom rešiti problem bezbednosti traktorista“, navodi Pešić.
Prema nekim procenama u Srbiji ima oko 150.000 traktora bez ramova.

Ovaj članak je pročitalo 1156 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.