Srbija

Od ponedeljka kovid propusnice od 20 časova

Članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je na današnjoj sednici štaba odlučeno da se jesenji raspust produži, a da kovid propusnice budu obavezne od 20 časova.

Kisić Tepavčević je u obraćanju novinarima nakon sednice Kriznog štaba objasnila da je uvođenje kovid propusnica na ona mesta gde je velika verovatnoća prenošenja virusa i gde se po pravilu okupljaju mlađe osobe, iako ograničeno, dovelo do značajnog efekta na povećanje učestalosti vakcinacije sa prvom dozom.

U skladu sa tim, kako je navela, odlučeno je da se proširi vremenski period njenog važenja za ugostiteljske objekte od 20 časova, koji će sada moći da rade 24 časa, a ova mera je proširena i na kockarnice i kladionice i stupa na snagu od ponedeljka.

Ona je prenela da se na sednici raspravljalo o rezultatima vakcinacije i analizirala epidemiološke situacija, koja je, kako je naglasila, u ovom trenutku prilično nepovoljna.

Poslednjih nedelja beležimo pad učestalosti obolevanja, međutim brojke su i dalje izuzetno velike, a ono što je jako bitno jeste da između 50 i 60 naših sugrađana svakodnevno izgubi bitku sa ovom bolesti, upozorila je ministarka.

Kisić Tepavčević je saopštila da je više od tri miliona građana dobilo makar jednu dozu vakcine, što jeste veliki uspeh, ali nažalost nije dovoljno.

Ona je iznela podatak da je 56 odsto punoletnih građana vakcinisano, ali da je u uzrastu od 18 do 30 godina to samo svaki četvrti, zbog čega je apelovala na sve mlade ljude da pomognu u borbi sa epidemijom tako što će primiti vakcinu.

Prema njenim rečima, pokazalo se nakon miliona primljenih doza da su ove vakcine bezbedne i da nismo imali ozbiljne neželjene efekte koji bi zahtevali hospitalizaciju, praktično su sve bile lokalne reakcije uobičajne za sve vakcine.

Vlada Republike Srbije

Ovaj članak je pročitalo 702 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.