Mura, Drava i Dunav, deo globalnog cilja da se obnovi 300.000 kilometara reka

Ovogodišnji Svetski dan voda govori o hitnom rešavanju krize u vezi s vodom i njenom sanitarnom ispravnošću. Na dan kada počinje prva UN-ova Konferencija o vodama u poslednjih 46 godina, sve je jasnije da se šesti cilj održivog razvoja voda i sanitarna ispravnost vode za sve do 2030. – neće ostvariti. Jedan od ciljeva koji će se ovom konferencijom podstaći je i revitalizacija 300 hiljada kilometara reka širom sveta, u kojoj naš region učestvuje zahvaljujući projektu obnove Evropskog Amazona.

“Formiramo operativnu grupu u kojoj će se naći stručnjaci iz sektora poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i zaštite prirode, a koji će zajedno, na nivou zemalja kroz koje se proteže prvi, svetski UNESKO-v petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava- Dunav, sarađivati sa lokalnim stanovništvom u cilju obnove reka u Evropskom Amazonu. Tako ćemo dati doprinos UN-ovoj Dekadi obnove ekosistema“, kaže Goran Vreljanski, koji u WWF Adriji sprovodi projekat “Obnova Evropskog Amazona“.

Vekovima se raznim delovima prirode upravljalo bez razmatranja uticaja koji to delovanje ima na ekosistem i usluge koje nam pruža. Proteklih godina smo značajno uticali na naše reke i prirodna područja koja se uz njih nalaze. U zapadnoj Evropi je taj uticaj bio i veći nego kod nas, ali se te promene širom sveta vide kroz slične probleme s kojima se danas susrećemo.

Plavna područja su isušena i izvršena je prenamena u poljoprivredna zemljišta. Tok reka je skraćen presecanjem meandara, a reke i njihovo meandriranje zaustavilo se izgradnjom utvrđenja na obali i nasipa. Zbog izgradnje hidroelektrana smanjio se prinos sedimenta, a sve je to za rezultat imalo spuštanje nivoa korita reka i podzemnih voda, kao i gubitak veze koju reka ima s plavnom dolinom. Tako su smanjeni retencijski kapaciteti kod velikih vodenih talasa, zbog čega voda brže otiče i ne zadržava se na području gde je sve veći uticaj suša.

“Klimatske promene imaju veliki uticaj na ovaj problem, ali rešenja postoje, pa nam čak i zakonodavstvo Evropske unije pruža podršku kako bi se lakše i bolje nosili s problemima koje naši ekosistemi, a samim tim i mi ljudi, osetimo“, zaključuje Vreljanski. Projekat "Obnova Evropskog Amazona" podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožena područja), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina.

Ovaj članak je pročitalo 43 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.