Mini sajam inovativnih proizvoda od drveta

Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma “Omorika“ u sredu, 2.novembra na Zlatiboru organizovaće mini sajam inovativnih proizvoda od drveta, u okviru koga će biti organizovana i panel diskusija na temu unapređenja preduzetništva u drvnoj industriji. Na panelu će govoriti predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, RRA Zlatibor i Udruženja privrednika i preduzetnika Srbije. Najvažnija pitanja o kojima će se govoriti jesu, kakvi su uslovi za poslovanje malih proizvođača u Srbiji, kako iskoristiti razvojne potencijale drvoprerade, koji fondovi su dostupni malim proizvođačima, imamo li proizvode za izvoz na razvijena tržišta i ceni li se inovativnost u drvopreradi?

Kako su saopštili organizatori, o ovim pitanjima će se diskutovati zato što Zlatiborski okrug koji je najbogatiji drvetom kao sirovinom ima jako malo preduzeća koja prave finalne proizvode od drveta. Uglavnom se obavlja samo primarna prerada i prodaju poluproizvodi.

Imajući u vidu da je Zlatiborski okrug pokriven šumom na 45 odsto svoje teritorije i da održiva godišnja proizvodnja sirovine iznosi preko 120.000 metara kubnih  oblovine, jasno je da je potencijal za unapređenje stanja ogroman ,navodi se u saopštenju RAŠ Omorika.

Izvor: Zoom UE

 

Ovaj članak je pročitalo 206 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.