Kod Ladjevca prikupljeno 360 džakova smeća

Čišćenje divlje deponije na obronku Nacionalnog parka Tara organizovano je od strane tima Eko Straže zajedno sa rendžerima i ekološkim odsekom Nacionalog parka Tara, a u skolpu masovne akcije čišćenja “Zavrni rukave”. Deponija smeća se nalazila na lokaciji Ladjevac, dva kilometra od manastira Rača i na 300 metara od izvora istoimene reke.

”Nas 17 utovarilo je dva kamiona smeća, oko 360 džakova smeća uklonjena su sa litice. Akcija je trajala šest sati. Na 100 metara od bivše deponinje stoji tabla zaštićeno područje prve kategorije, a na 200m je izvor Ladjevac. Moramo da skrenemo pažnju na to da će divljih deponija i dalje biti ukoliko se sistem ne promeni. Dakle, moramo da pričamo o sistemu upravljanja otpadom, i o kaznama za pojedince, ali ne samo kaznama nego treba da im pomognemo da im damo kontejner da mogu da odlažu smeće. Ukoliko oni ne ispoštuju svoju gradjansku dužnost u tom slučaju sistem mora adekvatno da ih kazni, lokalna samouprava mora da reaguje preko komunalnih inspektora”, izjavio je Bojan Simišić iz Eko straže.

NP Tara će postaviti dodatne table sa upozorenjima kako se ovakve stvari više ne bi dešavale. Iz parka poručuju da je edukacija gradjana neophodna.

”Ovo je dobar primer kako zajedno možemo nešto uraditi. Moj najjači utisak danas je, da su ovi mladi ljudi došli iz Beograda da pomognu u akciji čišćenja divlje deponije, gospodja Samardžija koja je akciju organizovala, ali i Opština Bajina Bašta koja je ovog puta rešena da se izborimo sa problemom divljih deponija i Komunalno preduzeće čija su nam vozila na raspolaganju za odvoženje smeća”, izjavio je Ivan Ilić iz NP Tara.

Ovaj članak je pročitalo 1263 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.