Šest požara tokom vikenda

Lepo vreme donelo je više posla vatrogascima. U poslednja dva dana na teritoriji Opštine Bajina Bašta registrovano je šest požara na otvorenom prostoru. Svih šest požara uzrokovano je ljudskom nepažnjom, usled krčenja njiva, što je dovelo do izbijanja vatre na niskom rastinju.

Požari su zabeleženi u Lještanskom, Pilici, Pepelju i na Ušću gde su vatrogasci intervenisali u nekoliko navrata, rekao je za Prvi portal Petar Rakić komandir vatrogasno spasilačke jedinice.

Podsećanja radi, nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne. Zakonom o zaštiti od požara strogo je zabranjeno spalјivanje ostataka strnih useva, spalјivanje smeća na otvorenom i spalјivanje bilјnih ostataka kao i loženje vatre u blizini šume.

U ovom periodu, poljoprivrednici često radi lakše obrade zemljišta, na svojim parcelama spaljuju ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, ali i na stambene ili pomoćne objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Protiv lica koja izazovu požar nadležni organi podneće krivične i prekršajne prijave, shodno odredbama Krivičnog zakonika Republike Srbije i Zakona o zaštiti od požara.

Ovaj članak je pročitalo 1207 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.