Okružje

Građani reporteri: Najlepša „kanalizacija“ u Srbiji

Bela Kamenica izvire na Divčibarama, u podnožju vrha Golubac, u blizini tzv. dečjeg odmarališta. U centru Divčibara kod crkve spaja se sa potokom Žujan, koji pritiče sa desne strane. Oko 300 metara nizvodno nakon ski-staze na Divčibarama, sa leve strane u nju se uliva Čalački potok, i od tog mesta Bela Kamenica ulazi na teritoriju opštine Požega, odnosno teče kroz područje sela Tometino Polje, i teče kroz kanjon nestvarne lepote.

Takođe, od tog mesta Bela Kamenica teče kroz „Predeo izuzetnih odlika Maljen“, u kome je zaštićena 1. i 2. stepenom zaštite, i to:
– lokalitet „Vražji vir – Velika Pleć“, prvi (najstrožiji) stepen zaštite, površine oko 30 hektara; ujedno, Vražji vir se naziva i mali vodopad u kanjonu Bele Kamenice; do proglašenja Predela izuzetnih odlika Maljen, raniji naziv je bio „strogi rezervat prirode“;
– lokalitet „Bela Kamenica“, drugi stepen zaštite, površine oko 75 hektara;

Kao posledica ubrzane gradnje na Divčibarama zadnjih nekoliko godina, Bela Kamenica je mrtva reka. Grad Valjevo izdaje građevinske dozvole za gradnju na Divčibarama bez odgovarajuće kanalizacije i bez prečišćavanja otpadnih voda, i sva kanalizacija završava u Beloj Kamenici.

Za razliku od Bele Kamenice, Crna Kamenica teče nekoliko kilometara dalje, i još uvek je u potpunosti očuvana. Te dve Kamenice se nakon oko 12 kilometara toka spajaju u blizini škole u Tometinom Polju (Ljutice po izmenjenom katastru), i tako nastaje reka Kamenica koja se uliva u Zapadnu Moravu ispred Čačka.

Ponekad dolazi do mešanja imena Bele i Crne Kamenice. Po Zavodu za zaštitu prirode Srbije, po starim vojnim kartama, po Google-u, po većini drugih karata, Bela Kamenica je ona koja je bliža glavnom putu Požega – Divčibare, a Crna Kamenica je dalja od glavnog puta. Najglavnije, tako zovu i meštani Tometinog Polja. Valjevci, međutim, često zamenjuju imena Bele i Crne Kamenice, koristeći se podacima geografa Bogoljuba Lome. Da ne bi dolazilo do zabune, dovoljno je reći Kamenica. Uostalom, po boji je trenutno nešto između bele i crne.

Izvor: Cemaforum.rs

Ovaj članak je pročitalo 91 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.