BaštinaKulturoskop

Bajina Bašta ušla u zajednicu koju okuplja Matica srpska

Bajina Bašta je danas ušla u zajednicu koju okuplja Matica srpska, a Protokol o saradnji potpisali su predsednica opštine Vesna Djurić i dr Milan Micić generalni sekretar Matice srpske..

Protokol o saradnji treba da unapredi kvaliteta književnog, umetničkog i obrazovnog rada kroz delovanje u okviru zajedničkih projekata u kojima ova ustanova i Opština Bajina Bašta ostvaruju svoju delatnost.

Protokolom su od posebnog značaja istaknute teme koje se odnose na negovanje ćirilice i srpskog jezika, istorije i kulture srpskog naroda na teritoriji opštine Bajina Bašta.

– Mi smo uveli praksu potpisivanja Protokola u saradnji sa gradovima i opštinama i do sada je potpisano oko 20, uglavnom na području AP Vojvodine i na području Republike Srpske. Cilj je da zajedničkim snagama Matica srpska pomogne kulturu u mestima poput Bajine Bašte, odnosno da bude prisutna u samoj Bajinoj Bašti i kako bi realizovali zajedničke projekate koji su značajni za srpski narod, srpski identitet i kulturu. To se pre svega odnosi na manastir Rača centar prepisivačke delatnosti. Obzirom da se ovde organizuje i festival ćirilice u tom smislu ćemo organizovati zajedničke naučne skupove odnosno, okrugli sto na tu temu kao i dane Matice srpske, ali  i promociju i predstavljanje svega onoga što Bajina Bašta ima u samoj Matici srpskoj, pre svega mislim na manastir Raču koji je značajan za srpsku istoriju i kulturu, a naročito za istoriju srpske pismenosti“, rekao je Milan Micić generalni sekretar Matice srpske. Dodao je da je saradnja obostrana i da će se ogledati i u povezivanju kulturnih institucija sa područja opštine Bajina Bašta sa drugim kulturnim institucijama sa kojima Matica srpska saradjuje.

U ime opštine Bajina Bašta, Protokol je potpisala predsednica Vesna Djurić, poručivši tom prilikom da je ovo istorijski trenutak za Bajinu Baštu.

– Želim da istaknem zadovoljstvo što smo prva Opština u centralnoj Srbiji koja je potpisala sporazum sa Maticom srpskom. Nadamo se uspešnoj i plodonosnoj saradnji da uz pomoć i podršku Matice srpske ugradimo osobenosti u mozaik srpske kulture. Poznato je da je Bajina Bašta prva opština u Srbiji koja je usvojila Deklaraciju zaštite ćirilice i očuvanja ćiriličnog pisma“, istakla je Djurićeva

Potpisivanju Protokola o saradnji prisustvovali su Selimir Radulović upravnik Biblioteke Matice srpske, dr Zoran Đerić, član Uredništva Letopisa Matice srpske, zamenik predsednika opštine Bajina Bašta Milenko Ordagić i pokretač ćiriličkih aktivnosti u Bajinoj Bašti i predsednik Organizacionog odbora “ćirilične baštine“ Siniša Spasojević.

Ovaj članak je pročitalo 153 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.