Život ispunjen pregalaštvom

U listu “Baština”, o Petrovdanu 2004. godine, iz pera novinara Raša Ivanovića, u rubrici “Ličnosti za pamćenje”, objavljen je članak “Arhiva preko Albanije”, koji govori o podvigu Milorada Aleksića koji je arhivu Zemljoradničke zadruge iz Bajine Bašte kao vojnik preneo preko Albanije, ali i drugim važnim poslovima vezanim za život “čoveka izuzetne volje, znanja i hrabrosti”. Uz članak je išla i Miloradova fotografija.

Mi, potomci Milorada Aleksića, Ivanovićev tekst doživeli smo kao prvi pokušaj da se, posle 60-ogodišnjeg ćutanja, afirmiše život i delo čoveka koga je nepravedna kvalifikacija “narodnog neprijatelja” i smrt pred partizanskim streljačkim vodom potisnula u višedecenijski zaborav.

Kasnije se ime Milorada Aleksića našlo u Biografskom leksikonu Zlatiborskog okruga i  Biografskom leksikonu račanskog kraja. Istina je počela da se stidljivo promalja iza vela decenijskog zaborava.

Posle dugog prikupljanja dokumentacije, zahtev za rehabilitaciju podneli smo Okružnom sudu u Beogradu 26. Juna 2007. godine. Rešenje o rehabilitaciji doneto je 19. Januara 2009. godine. To je zabeleženo u lokalnoj i republičkoj štampi.

U međuvremenu, o Miloradu Aleksiću objavljeno je više afirmativnih članaka. Njegova uloga u školstvu i zadrugarstvu mnogo objektivnije je prikazano u nedavno objavljenim knjigama o bajinobaštanskoj školi i zemljoradničkoj zadruzi. Novinar Jelena Božović, iz dopisništva RTS-a u Užicu, 2014. godine snimila je polusatnu reportažu “Sto godina do istine”, koja osvetljava život, pogibiju i rehabilitaciju Milorada Aleksića.

Konačno, želeli smo da se dokumentovana i potpuna biografija našeg Milorada, na osnovu bogate građe prikupljene tokom prethodnih petnaestak godina, nađe u koricama knjige koja će biti na čast njegovim potomcima, a verujemo zanimjiva literature svima, a prvenstveno Bajinobaštanima i istoričarima, koji žele da dopune i prošire znanja o vremenima i ljudima čiji životi svedoče o naporu da se posvete idejama progresa i napretka.

Ovaj članak je pročitalo 879263 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.