Monografija brvnare u Dubu

Ovo je jedna od nezaobilaznih knjiga koju morate pročitati, ako ste zaljubljenik u istoriju srpske umetnosti, crkvene arhitekture i narodnog graditeljstva. Crkve brvnare u Zapadnoj Srbiji nisu bile retkost, ali do današnjih dana najbolje sačuvane su one u okolini Kosjerića, Takovu i ova u Dubu kod Bajine Bašte.

Crkva brvnara u selu Dub kod Bajine Bašte, podignuta je 1828. godine kao metoh manstira Rače pa je i posvećena Vaznesenju Hristovom. Tada je u svojoj parohiji imala žitelje iz Duba i gravitirajućih sela Zaglavak, Cerje i Zlodol. Predanje maže da je današnja crkva brvnara podignuta na temeljima pethodne, porušene crkve.

O crkvi brvnari iz Duba postoji veliki broj zapisa i napisa, koji se uglavnom vezuju za manastir Raču, mada su i zapisi o ovoj crkvi prilično zastupljeni u istoriografiji. Međutim, prvi svestraniji, sistematičan i naučno zasnovan pristup nasleđu i relikvijama ove crkve daje Dr Dragiša Milosavljević upravo ovom knjigom. Knjihu je objavio Narodni muzej Užice 1994. godine a štampana je na 146 strana crni bele tehnike sa velikim broje fotografija, skica i ilustracija koje nam približavaju graditeljsko nasleđe, relikvije i dragocenosti crkvene građevine i mobilijara.

Milosavljević je dao sadržajan, potpun i sistematičan pregled, opise i nomenklaturu sveg kulturnog blaga koje se nalazi u ovoj crkvici. Knjigu će sa apetitom čitati i izučavaoci crkvene starine, prosečni čitaoci kao i naučna zajednica.

Knjiga je dostupna u fondu Narodne biblioteke „Miloš Trebinjac“ Bajina Bašta, u užičkim bibliotekama i kod izdavača.

Pogledajte na fotografijama naslovnu stranu, sadržaj i unutrašnje stranice ove lepe knjige.

Ukoliko imate predlog da neku zavičajnu knjigu ovde prikažemo javite nam, ili napišite tekst i slikajte knjigu i pošaljite nam e-mailom.

Ovaj članak je pročitalo 346667 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.