Primerna porodična hronika

Objavljena pre više od dve decenije, knjiga Dušana Đurića Zinaje, i danas predstavlja jednu od najbolje sročenih porodičnih hronika u Srbiji. Čuveni beogradski lekar, jedan od rodonačelnika srpske endokrinologije, odužio se svom zavičaju i familiji zaovljanskih Đurića, radeći preko tri decenije na sakupljanju građe i pisanju knjige.

Naslovna strana monografije

Knjiga je dugo čekala na štampanje, a pored svih državnih izdavača ovu hroniku objavila je RTV Bajina Bašta uz mnogo muka da se skupi novac za štampu. Svega nekoliko nedelja po objavljivanju knjige (kraj aprila 1997.) Dušan Đurić je preminuo posle teške bolesti, ali mu je želja ispunjena. Potpisao je primerke sa posvetom i – otputovao.

O težini svoje odluke da napiše porodičnu hroniku Đurić najbolje svedoči kada se u uvodu u knjigu seća upozorenja koja su mu prijatelji davali: “Doživećeš neprijatnosti, kako od onih koji po dužnosti prate izlaženje ovakvih tekstova, tako i od rođaka, koji će ti zameriti što ih nisi u boljem izdanju predstavio” – upozoravali su Dušana prijatelji.

Knjiga o Đurićima ima ukupno 13 poglavlja na 671 strani a obuhvata najstarija vremena u kojima je autor sa saradnicima pronalazio tragove postojanja svoje familije. Istraživanja sežu do Crne Gore u prošlost plemena u Drobnjacima i Petnjici i susednim crnogorskim plemenima. Seobe ove i srodnih familija opisane u i kroz sećanja na ljude i kroz opise običaja, verovanja i narodnog života.

Život u Zaovinama je poslednja razvojna faza familija Đurića i tu se samo finalizira priča o velikoj grupi različitih familija iz Drobnjaka.

Knjiga je dostupna u bibliotečkim fondovima i privatnim zbirkama. Nikada nije bila u prodaji pa za zainteresovane čitaoce najbolja adresa su biblioteke u Beogradu i Bajinoj Bašti.

Ukoliko imate predlog da neku zavičajnu knjigu ovde prikažemo javite nam, ili napišite tekst i slikajte knjigu i pošaljite nam e-mailom.

Unutrašnje strane knjige

Ovaj članak je pročitalo 170995 posetilaca portala!

Facebooktwitter

2 thoughts on “Primerna porodična hronika

 • 26. јула 2020. at 19:52
  Permalink

  Где књига може да се набави? У којој библиотеци у Београду је има?

  Reply
  • 31. јула 2020. at 17:14
   Permalink

   Pretpostavljamo da ima obavezni primerak u Narodnoj biblioteci a možda i u Univerziteteskoj biblioteci. U Bajinoj Bašti ima sigurno a verujemo i u ovim dvema u Beogradu.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.