Da li je Drina čista reka? (VIDEO)

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Po količini vodnih resursa u svetu Srbija se nalazi na 47 mestu od 180 rangiranih država. Većina reka su postale kanali otpadnih voda. Velike količine otpada svakog dana završe u potocima, rekama i jezerima.

Neuredjene deponije takodje imaju veliki udeo u zagadjenju voda. Našoj redakciji gradjani su poslali video zapis nastao na lokaciji ispod stare deponije u Crvici.

Nadležne smo pitali ko je odgovoran za ovakvo stanje priobalja Drine?

U Opštini smo dobili odgovor da postoji Master plan za sanaciju deponije za koji nije dobijena saglasnost Ministarstva. Kako su rekli taj Plan sada nije ni realan, jer je za iskopavanje zatrpanog otpada i njegovo dalje transportovanje potreban veliki novac.

Ne preostaje ništa drugo nego da prirodna supsesija odradi svoje, a zatim da se parcela pošumi rastinjem koje vezuje tlo, rekli su nadležni u opštini.

Zbog sve brojnijih divljih deponija uz priobalja i korita reka, nastalih nemarom ljudske ruke, Opština Bajina Bašta planira da u narednom periodu u saradnji sa Kancelarijom za mlade i svim zainteresovanim gradjanima organizuje akcije čišćenja priobalja reke Drine, kaže predsednica Opštine Vesna Djurić. Zbog vremenskih uslova odložena je akcija čišćenja divlje deponije u Perućcu koju su trebali da realizuju Nacionalni park Tara i Kancelarija za mlade.

A šta raditi sa ostalim deponijama, manjim ili većim? Ko kontroliše i da li se kontroliše vadjenje šljunka iz korita reke Drine? Šta uraditi sa otpadnim vodama i veliki broj kanalizacionih cevi sprovedenih direktno u reku? Puno je pitanja na koja ljubitelji Drine a i sami meštani ne mogu da dodju do odgovora, a čijim temama ćemo se baviti u narednom periodu.

Dugogodišnja eksploatacija šljunka iz reke Drine dovela je do trajnog uništavanja rečnog korita i njenog priobalja, erozije zemljišta, a pre svega uništavanja ribljeg plodišta.

Gradjani smatraju da je Opština ta koja treba da donese mere koje bi zaštitile reku od otpada i agresivnih gradjana i biznismena, pre svega zbog očuvanja i zaštite životne sredine, a onda i zbog bavljenja turizmom.

Ako je reka Drina nešto čime se ponosimo, zajedno sa kućicom na Drini, onda to treba i da sačuvamo.

Da bi životna sredina bila zdrava svaki pojedinac treba da ima svest i odgovornost prema prirodi.

Ovaj članak je pročitalo 2112 posetilaca portala!

Facebooktwitter

One thought on “Da li je Drina čista reka? (VIDEO)

  • 23. марта 2021. at 11:49
    Permalink

    Akcije ciscenja treba stalno organizovati, na zalost, izgleda da je malo takvih “Kancelarija za mlade”, kao i svih drugih koje bi se aktivirale. A jos je veca zalost sto opstinska organizacija ne ume da organizuje svoja komunalna preduzeca, druge akcije, koje bi taj posao, takodje, redovno radile! A najveca je greska sto se uvek govori o sanaciji vec nanete stete, i ucinjenog loseg dela, a o prevenciji se UOPSTE ne razgovara?! Debate, sastanci, razgovori, MEDIJI, SVEST- to je resenje. I naravno, posto je ovo zemlja Srbija, KAZNJAVANJE onih koji zlodela te vrste cine. Reka Drina ne moze vise da izdrzi! Secacemo se “Zelenike” samo sa slika, i iz prica starijih generacija. A tad ce mozda biti kasno. Osvesti se narode, ucite decu da se reka i priroda cuva, da se smece odlaze tamo gde se odlaze, i da se drvo sadi, a ne sece. Ciganija je iz Indije dosla, ali se mentalitet preneo i rasirio. Osvestimo se!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.