Užičkoj transfuziji dva specijalizovana vozila

U Užicu je izvršena primopredaja 11 specijalizovanih vozila za usluge transfuzije krvi  namenjenih zdravstvenim ustanovama u Srbiji, koja su deo ugovora vrednog 2 miliona evra, od čega 1,5 miliona finansira Evropska unija. Užička Služba transfuzije koja pokriva ceo Zlatiborski okrug, dobila je dva specijalizovana vozila.

Ključeve predstavnicima zdravstvenih ustanova uručili su ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i Plamena Halačeva zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Vozila sa opremom su dobili Institut za transfuziju krvi Srbije, Institut za transfuziju krvi Niš, Banka krvi Kragujevac, Institut za transfuziju krvi Vojvodine, Kliničko bolnički centar Zemun, Opšta bolnica Subotica i Opšta bolnica Užice.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da je oprema koju su dobile zdravstvene ustanove namenjena unapređenju postupka transfuzije krvi i transplatacije.

„Jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja je da približi građanima značaj davalaštva krvi i transplatacije organa. U tom smislu, želim da najavim da ćemo vratiti privilegije dobrovoljnim davaocima, koje su imali u nekim prošlim vremenima“, istakla je Grujičićeva.

Ministarka Tanja Miščević je naglasila da nije važno samo usklađivanje sa propisima EU, već da je važna i izgradnja kapaciteta.

„Ova oprema je drugi deo velikog projekta u segmentu transfuzije i transplatacije kako bi napravili napredak u oblasti biomedicine. To je nešto što moramo imati i mora biti pripremljeno za dobru i humanu upotrebu. Nastavljamo saradnju sa Delegacijom EU na daljim programima i Ministarstvom zdravlja na novim projektima za narednu godinu. Uvažavamo i interese lokalnih samouprava, jer je to najvažnija stvar. Ukoliko mi napredujemo, napreduje i proces evrointegracija Srbije“, naglasila je Miščević.

Evropska unija je donirala 3 miliona evra u oblast srpskog zdravstva.

„U proteklih 20 godina EU je obezbedila 570 miliona evra bespovratne pomoći i zajmova za zdravstveni sistem Srbije. Opremljene su bolnice, laboratorije, zavodi za javno zdravlje, službe transfuzije. Preko Banke EU 250 miliona evra iskorišćeno je za izgradnju 20 bolnica širom Srbije, a pomoć tokom pandemije korona virusa iznosila je 77 miliona evra“ , istakla je zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva.

Grad Užice je imao u proteklih 10 godina devet projekata u oblasti zdravstva uz podršku Evropske unije, od od kojih se trenutno realizuju tri.

“Građani Užica zaslužuju kao i svi, visok stepen kvaliteta zdravstvenih usluga na čemu radimo zajedno. Trenutno se rekonstruiše Antituberkulozni dispanzer sa 490 hiljada dolara, a grad je iz budžeta izdvojio 135 miliona dinara za rekonstrukciju Zdravstvenog centra“ ,navela je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Izvor: ZoomUE

Ovaj članak je pročitalo 66 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.