Republika Srpska

BIH: Ukida se zimska i letnja tarifa za obračun struje

Od 1. januara više neće biti podele na zimsku i letnju sezonu, već će važiti jedinstveni tarifni stavovi za celu godinu, a u zavisnosti od potrošnje električne energije cena će biti povećana za određeni procenat, odlučila je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Sekretar Кomisije Aleksandar Jegdić rekao je da je doneta odluka o utvrđivanju tarifnih stavova za korišćenje distributivnog sistema, te odluka kojom je utvrđena cena energije za javno snabdevanje.

– Na osnovu ove dve odluke su utvrđeni jedinstveni tarifni stavovi za javno snabdevanje kupaca električnom energijom u Republici Srpskoj. Stupanjem na snagu Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdevanje, od 1. januara tarifni stavovi nisu podeljeni na zimsku i letnju sezonu kao do sada. U primeni na zimu i leto, važiće jedinstveni tarifni stavovi za cijelu godinu – rekao je Jegdić.

Dodao je da će svaki račun, u zavisnosti od potrošnje, imati različit procenat povećanja, navodeći da nije moguće reći koliko je prosečno povećanje cene električne energije za građane.

– Ako poredimo račun koji će građani platiti za struju u decembru i u januaru, za pojedine kupce u zavisnosti od potrošnje će doći do smanjenja iznosa na računima. Ukoliko poredimo račune iz prethodnih tarifnih stavova, doći će do određenog povećanja u odnosu na račune za letnji period ranije, u zavisnosti od potrošnje kupaca – rekao je Jegdić.

Šefica sektora za tarife i tržište Regulatorne komisije za energetiku Nada Ćeranić objasnila je da će za potrošnju od 400 kilovat-časova račun ukupno iznositi 55,32 КM od čega će mrežarina iznositi 30,80 КM, za energiju 21,76 КM, javno snabdevanje 2,48 КM, obnovljivi izvori energije 0,28 КM.

– Račun za ovu potrošnju po prethodnim tarifnim stavovima iznosio bi zimi 58,88 i u letnjoj 46,43 što predstavlja promenu, odnosno povećanje od 5,1 odsto – rekla je Ćeranićeva.

Ona je dodala da će građani koji troše 1.200 kilovat-časova električne energije plaćati račun u iznosu od 166,01 КM, što je povećanje za 14,7 odsto.

– Račun za ovog kupca u zimskoj sezoni prema starim tarifnim stavovima iznosio bi 162,32 КM ili u letnjoj sezoni za isti broj kilovat-časova 127,15 КM, što u proseku daje povećanje 14,7 odsto – navela je Ćeranićeva.

Povećanje cene električne energije za one koji troše 800 kilovat-časova iznosiće 10,3 odsto.

Izvor: RTRS

Ovaj članak je pročitalo 218 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.