Чаршијско ћоше

Та давна 1960. година

Давна 1960. година текла је као и многе тадашње, мирно али са много знакова друштвеног прогреса и рада. Развој града и села осећао се на све стране а времена је било и за заљубљивање и женидбе и удадбе.

Te, 1960. године, Земљорадничка задруга у Бајиној Башти откупила је Јокића магацин где је добила много боље услове за производњу познате бајинобаштанске ракије. На производњи ракије радило је 15 радника. Иначе ракија се правила на стари примитиван начин (ручно).

У августу 1960. године у Бајину Башту долази легендарни учитељ са својом породицом Боро Марковић и у Бајиној Башти остаје до краја свог живота – 19. августа 1994. године када је његово племенито срце престало да куца.

Септембра 1960. године у Бајиној Башти преминуо је Милош Ивановић у 104. години живота. Био је један од најстаријих житеља рачанског крај, рођен 1856. године у Борју, доселио се у Бесеровину а последње године живота провео је у Бајиној Башти.

Августа 1960. године српски патријах Герман посетио је ужички крај. Прво је отишао у Мокру Гору где га је сачекао прота Милан Смиљанић, после тога је стигао у Севојно где му је председник народног одборног среза Олга Живановић приредила свечану вечеру, а сутрада је посетио стару ужичку цркву. Зашто је заобишао Бајину Башту нама није познато.

Директор Основне школе те давне 1960. године био је Радован Ђокић, а секретар Олга Митрашиновић .

Маја месеца 1960. године испред Цурића куће у Бајиној Башти одржан је величанствен збор на коме је говорио Славко Дакић.

На месту где се сада налази продавица „Ласта“ тачно испред Ширликине куће налазио се „Алексића мост“. У летњим вечерима много заљубљених је до касно у ноћ седело на том мосту. А доста их је са тог моста отишло пред матичара: Мићо Мандић и Снежана; Иван Јеличић и Весна бабица; Ратко Јаре и његова Мирка. Касније смо то место назвали „Мост заљубљених“.

Те 1960. године на основу извештаја угоститељске коморе у Ужицу, угоститељско предузеће „Тара“ из Бајине Баште са својим угоститељским радњама у Бајиној Башти 3, у Кремнима 2, на Тари хотел и бифе и објекат у Перућцу. У хотелу „Тара“ има 57 соба са 129 лежајева, а у предузећу ради 53 радника и 13 службеника.   До 1960. године, Бајина Башта се снадбевала електричном енергијом са локалне хидроцентрале у Перућцу веома мале снаге. Те далеке 1960. године Србија је имала 6.638.000 становника, склопљено је 62.341 хиљада бракова, а разведено је 10.585 бракова. А првог маја 1960. године прослављена је десетогодишњица рада „Црног Врха“. У овој години почело се размишљати о реконструкцији овог предузећа којом би се повећали  производни капацитети и осавременила технологија рада и створила могућност за веће запошљавање јер је тада предузеће бројало 50 радника. 

Те 1960. године за фудбалски тим „Слоге“ играли су: Карадаревић, Мијо Тришић, Танасијевић, Тошић, Стојановић, Миловановић, Петковић, Миливојевић, Т. Танасијевић, Милош Тришић и Јакић.

Аутор Жико Васиљевић, за Бајинобаштанске новине 2002.

Ovaj članak je pročitalo 26770 posetilaca portala!

One thought on “Та давна 1960. година

  • Александар Јелисавчић

    Други са леве стране стоји мој стриц Милутин Јелисавчић Мурто

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.