Stacionar i dnevna bolnica izlaze iz kovid sistema

Nakon više od dva meseca stacionar u Bajinoj Bašti i dnevna kovid bolnica u ponedeljak 15. novembra izlaze iz kovid statusa, izjavila je za Prvi portal v.d. direktora Doma zdravlja dr Dušica Jovanović. Nakon što poslednji pacijent napusti kovid zonu, počinje dezinfekcija prostorija nakon čega će stacionar ponovo biti otvoren za nekovid pacijente.

Pad broja novozaraženih doveo je do blagog poboljšanja epidemijske situacije u Opštini Bajina Bašta, rekla je dr Jovanović.

”Na osnovu instrukcija generalnog direktora Zdravstvenog centra Užice od ponedeljka dnevna bolnica i stacionar izlaze iz kovid sistema. To što stacionar neće biti u kovid sistemu ne znači da se situacija sa koronom znatno poboljšala. Broj dnevnih pregleda u kovid ambulanti je oko 90, od toga oko 30 prvih pregleda. Medjutim, smanjio se broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Juče je testirano 47 osoba, od toga sedmoro njih je bilo pozitivno, dok je dan ranije od 59 testiranih, devetoro bilo pozitivno na koronavirus”, izjavila je dr Jovanović.

Podsećanja radi, dnevna bolnica je u kovid sistem ušla 25. avgosta, a stacionar pet dana kasnije 30. avgusta.

”Već dva i po meseca mi se nalazimo u kovid sistemu i mogu da kažem da su se pacijenti u tom periodu javljali sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama, sa prouzrokovanim teškim upalama pluća kojima je bila neophodna stalna kiseonična potpora tako da je ovo sada neko zatišje od svega onoga što se dešavalo u proteklih dva meseca”, kaže dr Jovanović.

Prema podacima ZC Užice, u sedam zdravstvenih ustanova u okrugu na lečenju je 306 kovid pacijenata.

Domu zdravlja juče je isporučeno dodatnih 800 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Gradjani koji žele da se vakcinišu i tokom sutrašnjeg praznika, to mogu učiniti u vremenu od 8 do 14 sati.

Prema rečima dr Jovanović, planirano je da se u narednih 15 dana vakcinacija protiv sezonskog gripa sprovede i po sektorskim ambulantama.

 

Ovaj članak je pročitalo 581 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.