Primus radio: Skoro 30 godina u službi gradjana

Proteklih dana dosta se komentarisalo i pisalo o raspodeli sredstava za projektno sufinansiranje medija. Mi ovoga puta nećemo pisati o tome. 

U daljem tekstu želimo da podsetimo sve naše čitaoce, slušaoce i gledaoce na vreme kada su nastali Radio i TV, da znaju da smo još uvek tu isti kao i pre. U službi gradjana a ne političkih partija.  

Poštovani slušaoci, dobro Vam jutro, iako ovog jutra nema ničeg dobrog…“

Ovako se 16. januara 1993. godine, posredstvom talasa Radija Bajina Bašta, oglasio dežurni novinar i upozorio građane da im predstoji nevolja. Bilo je to vreme kada je preko Drine, u Bosni besneo rat. I to je bio prvi veliki test ѕa sve zaposlene u tadašnjem BB Radiju koji je počeo sa radom godinu dana pre toga, odnosno, 15. maja 1992. godine. Taj ispit je položen i od tada Radio počinje da bude oslonac slobodoumlja i u narednim teškim godinama.

I tako se „guralo“ svih ovih godina, Smenjivale su se vlasti i ove i one, a radio je opstao do današnjih dana.  1997. godine, takođe 15. maja, pokrenuli smo  i svoju Televiziju. Tada je to bila Nezavisna Radio Televizija Bajina Bašta, a sada Televizija Prima. Pridev „nezavisna“ tada je mnogo govorio, posebno u „ludim“ devedesetim, kada je nezavisnih medija bilo veoma malo a hrabrost je bilo biti i nezavistan i slobodan novinar. Svo to vreme trebalo je ostati normalan radeći u takvim vremenima. Nama je to pošlo za rukom i evo, nakon skoro 27 punih godina, još uvek smo tu. Isti kao pre.

U proteklih 27 godina ova medijska kuća je prešla put od male eksperimentalne radio stanice, zasnovane na entuzijazmu pokretača pa sve do moderne RTV kuće bazirane na savremenim medijskim standardima. Uklapajući se u priznate i važeće norme svetskog i domaćeg profesionalnog novinartsva RTV Prima je stekla status nezavisne i objektivne medijske kuće i samim tim postala član velikog broja domaćih i svetskih organizacija i udruženja: Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM, Asocijacija nezavisnih lokalnih listova Jugoslavije Lokal Pres, Kragujevac, Nezavisni sindikat novinara Srbije, Međunarodna federacija novinara i novinskih izdavača. Tada Nezavisna radio i TV stanica je dobitnik mnogih nagrada među kojima je i Jug Grizelj – najviše jugoslovensko priznanje za istraživačko novinarstvo, širenje prijateljstva među ljudima i uklanjanje granica među narodima. Godine 1999. Radio Bajina Bašta je radom i angažovanjem pokrenula veliki broj projekata kao što su: Prekogranični projekat „Drina mreža“, Almanah „Baština“, Umetničku koloniju „Kiprijan“, Internet prezentacije, Odbor za zaštitu medijskih sloboda Freedom klub – osnovan 1998. godine u vreme kada je režim već uveliko počeo sa zatvaranjem nezavisnih radio i TV stanica.

Radio Bajina Bašta je rođena 15. maja 1992. godine i kada se, nekoliko godina kasnije, osnivao ANEM , zajedno sa radijom B92 i BUM 93 iz Požarevca. Igrom slučaja se pokazalo da su sve tri stanice počele da rade istog datuma: B92 15. maja 1989. godine, BUM 93 i Radio Bajina Bašta 15. maja 1992. godine.

I danas zaposleni doživljavaju razne neprijatnosti i pritiske ali smo ostali dosledni sebi kao i tome da neće postati javno glasilo niti jedne stranke ma koliko to neke od njih želele.

RTV Prima je nedavno ušla u 25. godinu svog postojanja. I u najtežim vremenima uvek smo bili uz svoje gledaoce i na strani istine, a tako će ostati i ubuduće.

Biljana Đurđić

Ovaj članak je pročitalo 303 posetilaca portala!

Prvi Portal

Redakcijski prilog

One thought on “Primus radio: Skoro 30 godina u službi gradjana

  • 22. септембра 2019. at 13:31
    Permalink

    Sramota od vlasti kako na svakom koraku nagrađuje partijske poltrone a svakog vrednog i samostalnog čoveka ili firmu bi da potčini interesima stranačkim. Vaš problem je što niste ko i oni ili gori od njih jer bi vam tad dali sve šta vam treba. Isto tako je i u sportu i udruženjima i privatnim firmama ko je sa njima ima sve ko nije nema ništa pogledajte po čaršiji pa ćete vdeti. Ko nam vodi grad i ovo malo naroda će nestati neki u svet preko D.Brda neki da ovde završimo. Od njih je gora samo njihova opozicija koja je mesto da se bori protiv korumpcije korumpirana i prodana svi do jednog zaposleni u javnim firmama ili na opštinskim dotacijama, Neka nam je Gospod bog u pomoć.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.