Uncategorized

Sat za našu planetu

“Pokreni se za Planetu“ slogan je ovogodišnje kampanje Sat za našu planetu, koja će se održati 27. marta od 20:30 do 21:30 časova po lokalnom vremenu.

Pored poznatog apela za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgradama i gašenja svetla u stanovima na 60 minuta, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF, ove godine poziva građane da se priključe velikom događaju koji će biti održan tokom Sata za našu planetu. Plesom uz pesmu koju je napisala i izvela Lejla Hot s nekoliko gostiju, ovaj događaj se organizuje kao glasan podsetnik da je neophodno da se hitno pokrenemo i promenimo ponašanje da bismo ublažili klimatske promene.

Sve češće smo svedoci delovanja klimatskih promena i u našoj zemlji. Već drugu godinu zaredom, sa ostatkom sveta Srbija obeležava Sat za našu planetu virtuelno, u okolnostima pandemije COVID-19. To su jasni podsetnici na činjenicu da se klimatske promene ne dešavaju nekom drugom, negde daleko, u budućnosti, već nama, danas i ovde.

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgxwLswMsHgwmPDzRGfqnxHnNtVjv?projector=1&messagePartId=0.1

Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti – neke su od promena koje su očigledne i u našem kraju sveta.

“Klimatske promene nam jasno govore da, i pored brzog tehnološkog razvoja, mi i dalje potpuno zavisimo od prirode: od prirodnih resursa i prirodnih ciklusa. Njihove posledice su očigledne širom planete. Ugroženi su ekosistemi, dobrobit i sigurnost ljudi. Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan i svestran rad na prosvećivanju građana, kako bi svojim zalaganjem primorali centre finansijske i političke moći da odgovorno primenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promena. Dobar i nama blizak primer je otpor građana gradnji malih hidroelektrana na Staroj planini, kao i borba stanovnika Srbije za čist
vazduh“, kaže Duška Dimović iz WWF Adria.

Uprkos teškim vremenima, prošlogodišnja akcija Sat za našu planetu bila je masovnija nego ikada ranije: učestvovalo je 190 zemalja i teritorija, a zabeleženo je više od 4,7 milijardi utisaka na globalnim društvenim mrežama.

Ovaj članak je pročitalo 739 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.