Tara

Promocija projekta “Tajni život medveda“

U Centru za posetioce nacionalnog parka Tara održana je promocija projekta „Tajni život medveda“. Ovom prilikom su
javnosti po prvi put predstavljeni snimci sa kamere koju je medved nosio na ogrlici nešto manje od godinu dana.

Projekat „Tajni život medveda“ imao je za cilj da korišćenjem najsavremenijih tehnologija doprinese što boljoj zaštiti ove vrste i javnosti predstavi njen značaj i specifičnosti. Takođe, cilj projekta je i podizanje svesti šire zajednice o potrebi očuvanja biološke raznovrsnosti i zaštite ugroženih vrsta. Projekat je finansijski podržala kompanija Telekom Srbija u iznosu od 1.140.000, dinara.

“Tara je regionalni centar biodiverziteta i osnovna funkcija nacionalnog parka je upravo njegova zaštita i praćenje stanja određenih vrsta. Kako bi se sačuvale značajne vrste i njihova staništa potreban je multidisciplinaran pristup,
saradnja različitih institucija i stručnjaka uz korišćenje najsavremenijih tehnoloških rešenja, ali i podrška društveno odgovornih kompanija. Zato se zahvaljujemo kompaniji Telekom Srbija koja je prepoznala naše potrebe i značaj ovog projekta“, istakao je Dragić Karaklić, direktor JP „Nacionalni park Tara“.

“Telekom Srbija je jedna od retkih kompanija koja je prepoznala problem gubitka biodiverziteta odnosno nestanka pojedinih vrsta i u tom smislu smo zadnjih godina podržali nekoliko projekata vezanih za zaštitu i proučavanje ugroženih vrsta“, reka je gospodin Zoran Karić, predstavnik Telekom Srbija.

Mrki medved je strogo zaštićena i ugrožena vrsta u Srbiji i na području Evrope. Uništavanjem staništa i krivolovom ova vrsta je nestala iz najvećeg dela Evrope. Nacionalni park Tara je glavno regionalno utočište za ovu ugroženu vrstu. Trenutna brojnost na prostoru Srbije je mala, a najbrojnija populacija živi na području Tare. Tokom niza godina Nacionalni park Tara u saradnji sa raznim institucijama i organizacijama radi na zaštiti i proučavanju ove vrste.

Od 2005. godine medved je praćen pomoću GPS-GSM ogrlica, tzv. foto zamkama, a rađena su i genetska istraživanja. Svaka od ovih metoda je dala svoj doprinos u zaštiti i sklapanju slagalice o osobinama i ponašanju ove vrste na našim prostorima.
Sada smo zahvaljujući projektu „Tajni život medveda“ upotrebili najsavremeniji pristup u proučavanju i očuvanju mrkog medveda i po prvi put na području Balkana jedna jedinka je markirana sa GPS-GSM ogrlicom koja ima kameru što je dalo novu perspektivu dosadašnjim istraživanjima. Sama ogrlica omogućava da se pomoću satelita svakog momenta dobije podatak o lokaciji odnosno kretanju obeležene jedinke. A zahvaljujući kameri po prvi put su dobijeni snimci i slike direktno iz okruženja medveda. Sprovedena aktivnost, osim naučno-istraživačkog aspekta, pomoći će da se široj javnosti na pravi način predstavi mrki medved i da se na taj način razbiju predrasude u vezi ove divlje životinje.

 

“Rezultati ovakvog monitoringa medveda će omogućiti da se bolje razume njihova nemerljivo značajna uloga u šumskom ekosistemu, kao jednog od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti koji ima značajnu ulogu u očuvanju prirode“
navodi profesor Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Aktivnosti na monitoringu medveda se nastavljaju i dalje, trenutno su u toku aktivnosti na obeležavanju nove jedinke medveda koja će ogrlicu nositi naredne dve godine.

Za proteklih 17 godina, otkako se radi monitoring medveda u Nacionalnom parku Tara, ogrlice je nosilo 16 jedinki što je dalo nemerljiv doprinos izučavanju ove vrste na području Evrope.

Ovaj članak je pročitalo 233 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.