Servis InfoZajednica

Priznanja za humanost

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obeležava u nedelju 14. juna, Crveni krst Bajina Bašta organizovao je dodelu priznanja dobrovoljnim davaocima.

Priznanja i zahvalnice danas su uručene u znak zahvalnosti za doprinos u realizaciji akcija dobrovoljnog davanja krvi, a dobili su ih dobrovoljni davaoci koji su do sada krv dali 20, 35, 50 i 75 puta.

Ove godine dobrovoljnim davaocima bajinobaštanski Crveni krst je uručio 109 priznanja, rekala je Ljiljana Matić iz Crvenog krsta i dodala da su dobrovoljnim davaocima koji su krv dali jednom ili više od jednog puta priznanja poslata poštom.

Heroj medju davaocima u Bajinoj Bašti je svakako Vladisav Biljić jer je do sada krv dao čak 75 puta.

‘’Prvi put krv sam dao još dok sam služio vojni rok u vreme JNA. Već se i ne sećam koliko godina sam imao kada sam prvi put dao krv. Pre svega to radim zbog humanosti. Lično mislim, da je status davalaca krvi, jedno veliko i stalno otvoreno pitanje. Smatram da kompletna zajednica treba da im posveti daleko više poštovanja i pažnje, jer zaslužuju više od privilegija koje se često odnose na neplaćanje participacije. Tako bi se, verujem, više ljudi uključilo u akcije dobrovoljnih davanja krvi“, rekao je Biljić.

Poruka svih višestrukih davalaca krvi je da će nastaviti da daju krv jer je najveće priznanje kada znaju da su nekome spasli život.

‘’Do sada sam krv dao 60 puta. Krv dajem jer je potrebna da bi nekome spasio život. Kada sam bio u Rusiji 2007. godine tada sam krv dao dva puta. Smatram da krv treba da daju svi koji su zdravi. Meni je 65 godina i osećam se odlično zahvaljujući tome što dajem krv“ rekao je Veliša Golubović, inače najstariji davalac.

Svetlan Andrić je takodje jedan od dobitnika priznanja. Iako najmladji davaoc, do sada je krv dao 20 puta.

‘’Kada sam služio vojni rok u civilnoj službi 2009. godine u Crvenom krstu odazvao sam se akciji dobrovoljnog davanja krvi. Pre svega mi je zadovoljstvo što mogu da učinim to humano delo, tako da ću nastaviti da dajem krv dok god budem mogao“, rekao je Andrić.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Bajinoj Bašti zakazana je za 19. jun.

Ovaj članak je pročitalo 1048 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.