Ponovo razlike u ceni maline

U Moravičkom i Zlatiborskom okrugu trenutna akontna cena maline sorte “vilamet“ iznosi 510 dinara za kilogram, dok se cena u Šapcu i Valjevu kretala od 650 do 700 dinara, kaže Dobrivoje Radović iz  Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji. On je apelovao na nadležne službe da utvrde da li je cena od 510 dinara rezultat monopola na tržištu.

“Prostom kalkulacijom i matematikom dolazi se do zaključka da je u pitanju čist monopol“, ističe Radović.

Prema njegovim rečima trenutnu cenu od 630 dinara za sortu “vilamet“, drži kompanija ITN (kupac požeške Budimke) u Kosjeriću, dok su ostale, bolje sorte, nešto skuplje.

Do pada cene, kako kaže, došlo je pre nekoliko dana.

“U mačvansko-prnjavorskom kraju malina je već plaćena 600, 620, 650 dinara i tamo se uskoro završava berba, a kod nas gde je odrađeno 30, 40 odsto berbe, malina je 510 dinara“, objašnjava Radović.

On podseća i da su Arilje i Ivanjica, područje koje je srce proizvodnje domaće maline.

“Država je odradila svoje deo posla, ako pogledamo unazad pet godina imali smo tržište u delu Evrope, Francuzi, Nemci, Britanci, kupovali su našu malinu. Imamo i od pre dve, tri godine nova tržišta, skandinavske zemlje, Japan, deo Kine, kao i Arape koji dosta kupuju malinu“, podseća Radović.

Sva ta tržišta kako kaže, dobro funkcionišu i nije jasno zašto su veliki otkupljivači napravili, kako tvrdi, monopol i ne dižu cenu maline iznad 510 dinara.

Kako dodaje, proizvođači očekuju veću cenu maline od trenutne, najmanje 600 dinara za kilogram, pre svega zbog skupljeg goriva i mineralnog đubriva.

Dnevnice berača se kreću od 4.000 do 5.000 dinara. Malinari koji radnike plaćaju po učinku isplaćuju od 80 do 100 dinara po kilogramu.

Prema Radovićevim rečima, proizvođači kupina ove godine očekuju da cena tog voća bude od 300 do 500 dinara za kilogram.

Izvor: Ozon Press

Ovaj članak je pročitalo 562 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.