Djurić: Zašto je gimnazija dobar izbor

U narednoj školskoj godini Gimnazija “Josif Pančić“ planira da upiše 90 učenika, što je isti broj kao i prethodne godine. Škola će od septembra formirati isti broj odeljenja od po 30 učenika, dva društveno-jezičkog smera i jedno odeljenje prirodno-matematičkog.

“Gimnazija Josif Pančić je škola sa dugom tradicijom. U poslednje vreme dogodile su se velike promene u samom radu u školi. Veći deo radimo projektnu nastavu gde deca biraju odredjene projekte. Takodje ih spremamo za upis na željene fakultete. Ono što je novo u gimnaziji, jesu izborni predmeti koje deca biraju tokom četiri godine školovanja u zavisnosti od onoga šta će studirati. Kada imate 14 godina, veoma je teško znati sa potpunom sigurnošću šta je ono čime biste hteli da se bavite“, kaže Djurić.

Dodaje da su djaci ove škole i ove godine ostvarili izuzetne rezultate na takmičenjima.

Đaci su, kada dođe do odabira srednje škole, često neodlučni. Nedovoljno su informisani o tome šta koja srednja škola pruža, uglavnom nemaju viziju svoje budućnosti i ne žele da se rastanu od drugara iz osnovne škole. To je razlog što se često priklanjaju većini i odlučuju da navedu kao željene srednje škole one koje biraju drugovi iz odeljenja.

Blizina obrazovne ustanove i prisustvo drugara iz osnovne škole ne treba da budu kriterijumi kojima će se učenik voditi prilikom donošenja ove bitne odluke, kaže Djurić i dodaje da roditelji prilikom upisa u srednju školu treba da budu uključeni u odluku deteta. Roditelji nipošto ne treba da odluku donesu umesto deteta, ali poželjno je da sugerišu, pribave informacije, posete sa detetom srednje škole i pruže mu odgovore na sva pitanja.

 

Ovaj članak je pročitalo 287 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.