Pomen stradalim Srbima u Skelanima

Kod centralnog spomenika u Skelanima danas je služen parastos i odata počast za 305 stradalih srpskih civila i vojnika iz ovog mesta i okolnih sela tokom rata u BiH.

Tog 16. januara 1993. godine ubijeno je 69 stanovnika ovog kraja, a ranjeno 165 meštana. Dve trećine nastradalih bili su civili, medju kojima i nekoliko dece.

“Mi nećemo odustati od traganja za istinom. Pravda će doći, ovozemaljska ili Božija. Ovde su ubijana deca i neka je na čast svakome ko preko toga predje i ne procesuira one koji su to uradili. Mi znamo ko je to uradio, ali je očigledno da su svi u to upleteni, od tužilaštva do onih koji treba da odgovaraju, jer svako procesuiranje ratnih zločinaca na strani Bošnjaka bi dokazao da je karakter rata bio drugačiji nego što oni žele to da predstave“, izjavio je Mladen Grujičić načelnik opštine Srebrenica..

Najmlađa žrtva ovog masakra bili su braća Dimitrijevići – Aleksandar od 5 godina starosti i stariji Radisav od 11 godina. Najstarija žrtve pokolja bile su Anđelko Pavlović i Ilinka Blagojević od 80 godina života.

Od početka rata pa sve do polovine 1995. godine muslimanske snage iz Srebrenice stalno su upadale u srpska sela oko Bratunca, Milića, Skelana i Zvornika, ubijajući sve što stignu, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

“Preko 3.000 srpske dece, žena i boraca stradalo je na prostoru Podrinja, a na današnji dan u mestu Skelani 69. Mi ovde okupljajući se tražimo odgovornost za one koji su to počinili. Mi Srbi treba da vodimo računa da ne izazivamo mržnju prema drugima, ali i da ne opraštamo tek tako, već da svoju omladinu vaspitavamo na način da nikoga ne mrze ali da moraju da poštuju žrtve koje su pale za RS i za njenu odbranu“, poručio je Boško Tomić izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH

Opljačkana su i spaljena srpska sela Ćosići, Kostolomci, Klekovići, Božići, Blažijevići, Kolari, Zečevići, Kušići, Stajšići, Maltaši, Stublovi, Arapovići, Bujakovići, Liješće, deo Skelana i još nekoliko sela.

“Na nama je da govorimo istinu i zato treba svake godine da se okupljamo i da podsećamo i prenosimo na generacije da nam se to više nikada ne dogodi“, rekao je Milan Torbica izaslanik Vlade Republike Srpske.

Ovaj članak je pročitalo 239 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.