Opšta bolnica na putu ka Kliničko bolničkom centru

Opšta bolnica u Užicu u dogledno vreme trebalo bi da preraste u Kliničko bolnički centar. Država će u rekonstrukciju i dogradnju uložiti, prema poslednjim procenama, oko 120 miliona evra. Ova investcija je veoma važna, jer ka ovoj zdravstvenoj ustanovi gravitira oko 300 hiljada građana Zlatiborskog okruga, ali i severa Crne Gore i Republike Srpske.

U narednom periodu planirana je rekonstrukcija čitavog bolničkog kruga, odnosno, svih objekata užičke bolnice, kao i izgradnja novih 60 hiljada kvadrata. Pored građevinskih radova, planirano je i potpuno opremanje ove zdravstvene ustanove.

“To podrazumeva potpunu reorganizaciju čitavog bolničkog kruga, gde će hirurgija biti izmeštena u novu zgradu. To je prva faza izgradnje i ta zgrada će biti na prostoru sadašnjeg parkinga iza bolnice, gde se trenutno nalaze mikrobiologija i psihijatrija. U sadašnjem novom bloku biće premeštene internističke grane“, kaže Nataša Gagović, direktorka Zdravstvenog centra Užice.

U staroj zgradi bolnice biće smešten ambulantno – poliklinilčki deo, kao dnevna hirurgija. Biće izgrađen i objekat u kome će biti smeštena gerijatrija, palijativna nega, kao i nova psihijatrija.

“To predstavlja potpunu infrastrukturnu reorganizaciju, veliki broj parking mesta, amfiteatri.. U kovid pandemiji smo videli da je neophodno potpuno pvećanje kapaciteta i reorganizacija infektivnog odeljenja“, kaže Gagović.

Iako su prvobitne procene bile da je za sve radove neophodno 80, u ovom trenutku se pominje i 120 miliona evra. Grad Užice je finansirao izradu projektno tehničke dokumentacije sa sto miliona dinara.

“To je istorijski, veliki projekat za naš grad. Mi očekujemo da na jesen sledeće godine počnu radovi na rekonstrukciji i izgradnji novih objekata, ukoliko sve bude po planu sa izdavanjem građevinskih dozvola,” kaže gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Nakon dogradnje i rekonstrukcije, Užice će dobiti status Kliničko bolničkog centra, za šta su neophodni i ljudski resursi, na čemu će se u narednom period intenzivno raditi.

Izvor: ZoomUE

Ovaj članak je pročitalo 389 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.