Dobrovoljna vatrogasna društva – razmene dobre prakse

U sklopu projekta “Unapređenje sistema upravljanja zaštitom od požara u prekograničnom području BiH i Srbije“ koji zajednički realizuju Opština Rogatica (BiH) i JP „Nacionalni park Tara“ (Srbija), održana je treća po redu radionica pod nazivom “Dobrovoljna vatrogasna društva – razmene dobre prakse“ u okviru IPA programa Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020.

Učesnici radionice su NP Tara, Vatrogasna jedinica iz Bajine Bašte, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bajina Bašta, Vatrogasna jedinica Rogatica

Ideja projekta je unapređenje ljudskih kapaciteta za prevenciju, intervenciju i spasavanje, povećanje tehničkih kapaciteta, izrada planske dokumentacije i podizanje svesti lokalnog stanovništva o prevenciji požara.

“Svake godine se suočavamo sa sve većim brojem livadskih i šumskih požara. Ovde smo kako bi preuzeli iskustva kolega iz NP Tara kako bi bolje i efikasnije delovali na našem području. Ova obuka nam mnogo znači, jer pored treninga koji smo sproveli i razmene iskustava, nabavili smo i značajna materijalno tehnička sredstva tako da je ovo jedna vrlo pozitivna priča koja znači kako nama iz Rogatice tako i kolegama iz Srbije“, kaže Željko Petković iz Vatrogasne jedinice Rogatica.

Ova radionica ima za cilj da izvrši razmenu dobre prakse jer Opština Rogatica nema osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo, a takodje da podstakne diskusiju o tome šta bi se još moglo unaprediti.

“Gašenje šumskih požara zahteva angažovanje znatnih resursa ljudskih i materijalnih. Najopasniji su simultani požari koji se javljaju i traju istovremeno. Takvi požari zahtevaju povećan broj ljudstva i tehnike. Zbog toga u većini slučajeva profesionalne vatrogasne jedinice ne mogu da odgovore na ove izazove, te je zbog toga važno angažovanje dobrovoljnih vatrogasnih društava“, kaže Branko Bezarević iz NP Tara.

“Ovaj projekat treba da jača kapacitete i u ljudstvu i u opremi Dobrovoljnog društva Bajina Bašta i Rogatica, a ujedno i svih subjekata koji su vezani za vatrogastvo uopšte i dobrovoljno i profesionalno“, Milomir Marković sekretar DVD Bajina Bašta.

Vrednost projekta je 429.737,52 evra, a sa nadležnim Telom za ugovaranje – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) u okviru Ministarstva finansija Republike Srbije, ugovoreno je sufinansiranje projekta sredstvima EU u vrednosti od 364.720,94 evra. Pomenuti iznos čini 84,87% ukupne vrednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti projektni partneri.

Projekat će trajati do septembra 2022. godine.

Ovaj članak je pročitalo 682 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.