Okružje

Održana konferencija o vodama

U etno kompleksu „Vrhpolje“ u Ljuboviji, 29. novembra 2016. godine održana je završna konferencija projekta  „Korak do dobrog ekološkog statusa voda – Naš kapital – naša odgovornost“. Na skupu predstavljeni rezultati projekta ostvareni u protekla tri meseca u primeni metodološkog pristupa ocene pravilnog funkcionisanja stanja lotičkog sistema  odnosno površinskih tokova i njihovih riparijalnih oblasti na području opština Mali Zvornik  i Ljubovija, u cilju unapređenja njihovog ekološkog statusa slivnog područja reke Drine.

Ciljevi projekta su bili da se stvore  preduslovi za integrativni pristup u upravljanju vodnim resursima na teritoriji jedinica lokalne samouprave, unošenjem podataka o vodotokovima u baze podataka u geoinformacionom sitemu, da se promoviše značaj riparijalnih područja za dobar ekološki status vodotoka i mogućnosti brze procene stanja i potrebnih mera revitalizacije, i naravno da se da se obuče predstavici lokalnih zajednica, vlasnici zemljišta u priobalju, volonterima OCD, mladi budući stručnjaci, za metod brze procene stanja lotičkog sistema, kako bi sinergisjki svi delovali u pravcu unapređenja stanja lotičkih sistema.

Aktivnosti projekta su sprovedene na način koji uključuje  široku javnost, naročito predstavnike javnih komunanlih preduzeća koji su nadležni nad vodama II reda,   građane, vlasnike zemljišta u priobalju. Isto tako, aktivnosti projekta su kroz petodnevni edukativni kamp uključili i mlade buduće stručnjake, ekologe i analitičare zaštite životne sredine, kojima je ovaj pristup bio značajn praktičan rad na terenu.

Predstavljanju rezultata tokom tromesečnog rada na primeni jednostavnijih metoda za detekciju zatečenog stanja odnosno problematike u pravilnom funksionisanju lotičkog sistema i potrebama za delja istraživanje ili merama koji se mogu primeniti u cilju unapređenja stanja, prisustvovali su predstavnici iz civilnog sektora i javnokomunalnog predzeća iz Loznice, Bajine Bašte, Malog Zvornika, Ljubovije, kao i predstavnih HE Mali Zvornik, članovi tima, predstavnici udruženja, a skupje na početku pozdravio zamenike predsednika opštine Ljubovija g-dina Dušana Marković.

Završni skup podržan je i od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine predstavnicima: Biljana Jovanović – predstavnik sektora za strateško plairanje i upravljanje koja je pozdravila skup i ohrabrila saradnju civilnog sektora sa lokalnim samoupravama na planu zaštite životne sredine i planiranja, Marija Dragović, predstavnik grupe za zaštitu zemljišta i obnovljive izbore energije koja je u kratkim crtama iznela novi Zakon o zaštiti zemljišta i značaj implementacije zakona za unapređenje riparijalnih oblasti, odnosno ekološkog statusa vodotokova i Daniela Dodić iz odseka za zaštitu voda koja je bila otvorena za sva pitanja vezano na implementaciju Okvirne direktive o vodama.

EkoDrina

Ovaj članak je pročitalo 569 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.