BaštinaRepublika Srpska

Obnovljena crkva na Visočniku

Hram Uspenja Presvete Bogorodice na Visočniku, u Mesnoj zajednici Skelani, molitveno i svečano proslavio je svoju slavu Veliku Gospojinu. U prisustvu velikog broja vernika osvećenje hrama obavio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je ujedno služio i Svetu arhijerejsku liturgiju. Po završetku liturgije upriličena je litija oko crkve sa ikonama i crkvenim barjacima, a zatim su osvećeni slavski darovi – hleb, pšenica i vino, koje su u slavu i čast Presvete Bogorodice, pripremili kumovi slave Goran i Boban Vujić.

Prelepa crkva Pokrova Presvete Bogorodice na miholjskom suncu zablistala je u punom sjaju.

“Akciju obnove hrama započeli smo još pre dve godine, a sa radovima završili neposredno pre slave hrama. Inače, crkva je bila u jako lošem stanju i za vreme rata dosta oštećen. Ja i moj brat smo ovde kršteni tako da je to bio jedan od razloga zašto smo krenuli u obnovu hrama zajedno sa ocem Srdjanom i ovim vernim narodom koji su dali svoj doprinos u radu“, naglašava Goran Vujić

Prelepa crkva Pokrova Presvete Bogorodice na avgustovskom suncu zablistala je u punom sjaju, ovenčana liturgijskom molitvom i utemeljena verom mnogobrojnih meštana među kojima su bili i najmlađi ostaće zalog za budućnost Skelana i osnovni stub duhovnosti ove i budućih generacija.

“Ovaj velelepni ikonostas su projektovali monasi u manastiru Hilandar. Ikonostas je radjen ručno godinu dana, kao i pevnica koja je takodje radjena po uzoru na pevnicu u Hilandaru. I evo, sada imamo nešto lepo što treba da se koristi. Medjutim, ako nema naroda i ljudi da posećuju ovaj hram onda je sve to bespotrebno, jer hram bez nas vernika ničemu ne služi“, ističe Vujić.

Jerej Srdjan Lalović kaže da hram u ovom obliku postoji od 1938. godine.

“Predanje kaže da je crkva ovde donešena, a da je najpre napravljena u selu Dobraku u 13. veku kada je gradjen i manastir Rača. Odatle je preneta iznad sela Kalimanići gde je prenoćila samo jednu noć, a da je narednu noć doneta ovde gde se i danas nalazi. Pretpostavlja se da je crkva bila napravljena od brvana pa su je mogli premeštati. Kada smo izvodili radove na crkvi, videli smo da je zvono iz 1923. godine, a crkva iz 1938. godine, što znači da je na ovom mestu postojala crkva i ranije“, kaže Jerej Srdjan

Sveštenik hrama se zahvalio vernom narodu koji je podržao obnovu i naglasio da je sveobuhvatna rekonstrukcija trajala dve godine.

“Kada sam pre četiri godine došao na parohiju u Skelane, crkva je bila u jako lošem stanju. Moja prva služba bila je baš u ovom hramu. Crkva je obnovljena posle rata koliko je to tada bilo moguće i koliko su dozvoljavala materijalna sredstva. Budući da u to vreme obnova nije uradjena do kraja, ona je vremenom propadala“, ističe jerej Srdjan i dodaje da još neophodno uraditi ogradu i da se pristupi freskopisanju.

Hram je oduvek bio mesto sabornosti parohijana, a njegova obnova ih je dodatno ujedinala u želji da svoju svetinju sačuvaju i očuvaju.

Ovaj članak je pročitalo 355 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.