Obaveštenje o držanju kućnih ljubimaca

Kao posledica prisustva pasa lutalica na teritoriji opštine Bajina Bašta, nadležni obaveštavaju gradjane, da je odredbama Odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja na teritoriji opštine Bajina Bašta propisano, da je vlasnik, odnosno držalac domaće životinje odgovoran za život, zdravlje i dobrobit životinje i mora da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povreda, kao da se držanjem domaćih životinja ne ugrožavaju ljudi i okolina, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici opštine Bajina Bašta.

Kako je navedeno u saopštenju za javnost, psi i mačke mogu se držati samo pod uslovima i na način da ne uznemiravaju treća lica i obezbedi sigurnost, nega i higijena. Vlasnik, odnosno držalac psa ili mačke, dužan je da se o ovim životinjama brine, da ih neguje, hrani i da im obezbedi potrebne sanitarno – higijenske uslove kao i lečenje. Broj životinja koji se može držati propisan je u odnosu na vrstu objekta, odnosno da li se radi o porodičnoj kući sa dvorištem ili o stambenoj zgradi.

Vlasnik, odnosno držalac psa ili mačke, dužan je da snosi troškove zbrinjavanja ako više nije u mogućnosti da se stara o životinjama. Takodje, je u obavezi da izvrši njihovo obeležavanje u skladu sa posebnim propisima o obeležavanju pasa i vođenju evidencije o obeleženim psima.

Vlasnici ili držaoci pasa i mačaka obavezni su jedanput godišnje privesti ove životinje nadležnoj veterinarskoj službi radi vakcinacije protiv besnila, kao i  da psa starijeg od tri meseca prijavi nadležnoj veterinarskoj službi radi registracije.

Neobeležen pas, bez zaštitne korpe i povodca, koji se zatekne na javnoj površini smatra se psom lutalicom.

Obeleženi pas koji se zatekne na javnoj površini bez prisustva vlasnika ili držaoca, smatra se psom bez nadzora.

Istom Odlukom predviđene su i kazne za sve držaoce životinja koji postupaju suprotno napred navedenim odredbama, navedeno je u saopštenju.

Ovaj članak je pročitalo 493 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.