Najbolja priča o Drini

Nema mnogo posebnih i sveobuhvatnih knjiga posvećenih reci Drini, njenim lepotama, podneblju i ljudima. Izdavači i autori su, uglavnom, objavljivali naslove koji su bili tematski ili područno uže usmereni, ali sveobuhvatnih monografija je malo. Ako izuzmemo beletristiku, monografska literatura o Podrinju skoro da ne postoji, ali ova predratna knjiga pravi je dragulj koji na momente oduzima dah čitaocu, posebno onom koji je rođenjem i/ili životom vezan za zelenu lepoticu.

Jedna od najstarijih knjiga o reci Drini, njenom području i ljudima, objavljena je daleke 1939. godine u Novom Sadu. Autor ove monografije je predratni kartograf i profesor Dragutin Deroko inače sin poznatog pukovnika Jovana Deroka komandanta artiljerije i načelnika Štaba Jugoslovenske vojske u otadžbini koji je opevan u borbenoj pesmi „Nad Kraljevom živa vatra seva“. Dragutin J. Deroko bio je pasionirani kartograf i autor jedne od najboljih brodarskih i železničkih karata Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca iz 1922. godine. O ovoj karti pisaćemo u jednom od narednih članaka u ovoj rubrici na Prvom Portalu.

Stranice monografije na kojima je opisan i fotografijama predstavljen Perućac.

Ovu knjigu danas možemo naći u originalnom izdanju u retkim antikvarnicama, ali i u internet knjižarama – kao raritet. Beogradski izdavač „Čigoja štampa“ objavio je 2001. godine reprint izdanje ove monografije i tako učinio dostupnom vredno delo savremenoj publici. U vezi sa ovim izdanjem ide i zanimljivost da je reprint monografije urađen prevashodno zahvaljujući ličnom senzibilitetu i nostalgiji Žarka Čigoje vlasnika izdavačke kuće „Čigoja štampa“, koji je rodom iz Višegrada pa je i ljubav prema zavičaju i reci pored koje je odrastao iskazao i zalaganjem za reprint izdanje Derokovog dela.

Jedan odlomak iz ove bogate monografije ugledao je svetlost dana pre više od tri decenije, kada je bajinobaštanski profesor Boban Tomić pokrenuo zavičajni almanah za kulturu „Baština“ i u njemu objavio deo ove monografije koji je posvećen bajinobaštanskom delu Podrinja. Bilo je to prvo posleratno objavljivanje dela ove knjige i njen povratak među savremene čitaoce.

Autor ovu knjigu naziva geografsko-turistička monografija iako je ona više od toga. Objavljena je u izdanju turističkog društva Fruška Gora 1934. (prvo izdanje) godine u Novom Sadu. Autor sa grupom svojih kolega putuje splavom niz Drinu i opisuje sva naselja, prirodne i kulturne lepote kroz koja prolazi, priče, legende i kulturno-istorijske znamenitosti. Knjiga je ilustrovana fotografijama i nizom mapa a krasi je živ i bogat jezik kojim autor vešto pleni pažnju čitaoca. On do detalja opisuje ne samo putovanje kajakom i splavom niz Drinu, nego i ljude, doživljaje, istoriju, folklor i kulturno nasleđe tadašnjeg Podrinja. Na stranama knjige se vrlo veštim i bogatim jezikom opisuju predeli, ljudi i lepote od planinskih visova Prokletija do pitome ravnice Mačve i Semberije gde zelena lepotica završava svoj tok.

Isti autor je, nešto kasnije, objavio još jedno manje delo pod naslovom „Kajakom i splavom niz Drinu“ i u njemu sa pregršt lepih fptpgrafija dočarao lepote naše reke i njenog priobalja.

Ovu knjigu sa zadovoljstvom će čitati ljubitelji starine i proučavaoci prošlosti Podrinja, jer ona predstavlja pravi mali rudnik informacija, priča i znanja i Podrinju i žiteljima na razmeđu 19. i 20. veka.

Kanjon Drine pre izgradnje brane u Perućcu izuzetno lepo je opisan i pravo je zadovoljstvo pročitati ove strane.

Ovaj članak je pročitalo 29537 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.