Hronika

MUP: Ne paliti rastinje

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na gradjane da zbog učestalih požara na otvorenom ne pale travu i nisko rastinje, s obzirom da je, od sredine marta do danas, evidentiran povećan broj požara na otvorenom prostoru.

Od početka godine do 25. marta, na teritoriji Republike Srbije, evidentirano je 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru.

Načelnik odeljenja Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije Nedeljko Gagić je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje propisanih odredbi zakona, kako je rekao, zaprećene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

“Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje naših građana“, naveo je Gagić

Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju Zakonom propisane odredbe, a sve sa ciljem podizanja nivoa bezbednosti naših građana, dodaje se u saopštenju.

MUP

Ovaj članak je pročitalo 491 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.