BaštinaRepublika Srpska

Dr Petrović: Ko su bili Bogumili i Crkva bosanska?

U organizaciji Srpskog kulturno prosvjetnog društva Osat iz Skelana večeras je u sali Mjesne zajednice u Skelanima održana naučno-popularna tribina i predavanje pod nazivom „Krstjani i Bogumili u srednjovekovnoj Bosni“. Na tribini je govorio dr Miodrag M. Petrović, istoričar, kanonolog i naučni savetnik Istorijskog instituta SANU iz Beograda, u penziji

– Vođen izvornim srednjovekovnim podacima, izveo sam i objavio zaključke o tome – ko su „krstjani“ i šta je Crkva bosanska. Krstjani u srednjem veku, ne samo u Bosni, jesu hrišćani Istočne (ne katoličke) crkve. Tim imenom su se raspoznavali i razlikovali od Rimokatolika, koji nisu smatrani hrišćanima. Sveti Sava se potpisao kao „molabnik svih pravovernih“, nazvavši ih „krstjanima“, tj. hrišćanima.

Crkvu bosansku su činili „poglaviti krstjani“, što će reći – provereni i u veri učvršćeni hrišćani, koji nisu bili svešteničkog ili crkveno-jerarhijskog reda, nego svetovnjaci (laici). Imali su hijerarhijski poredak na čelu sa djedom: gost, starac, strojnik, rekao je izmedju ostalog Miodrag M. Petrović.

 

Ovaj članak je pročitalo 525 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.