PanoramaSrednja

Gimnazijalci osmislili inovativni novčanik

Na završenom regionalnom takmičenju učeničkih kompanija, svoju ideju i proizvod prezentovali su i bajinobaštanski gimnazijalci. Oni su učešćem na takmičenju, ali i zalaganjima stekli prva iskustva vođenja kompanija, ali i naučili proces kako od ideje doći do realizacije. Uzbudljiva atmosfera zavladala je među gimnazijalcima nakon što su ostvarili izuzetan uspeh sa svojom učeničkom kompanijom „Wallet Alert”, osvojivši drugo mesto.

Učenička kompanija je najpoznatiji program „Dostignuća mladih” i traje tokom cele školske godine. Mladi imaju priliku da javnosti pokažu proizvode i usluge koje su razvijali tokom godine, ali i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima.

Svojim inovativnim projektom i neumornim trudom, pozicionirali su se među najbolje, osvojivši drugo mesto i obezbedivši svoj plasman na republičko takmičenje.

Ovogodišnje takmičenje nije bilo samo izazov, već i prilika za demonstraciju kreativnosti, timskog rada i preduzetničkog duha među mladima.

Tim je uspeo da se istakne svojom idejom koja nije samo originalna, već i izvodljiva u praksi. Njihova kompanija nije samo teorijski koncept, već stvarnost koja je već privukla pažnju stručnjaka i vodećih kompanija u Srbiji, “Mona“ DOO i “MicroE“ (Mikroelektronika).

Ovaj sjajan tim čine Vanja Jevtić, Minja Lukić, Milica Marinković, Nikola Pajić i Viktor Avramović i nastavnice Rada Tadić i Ivona Lekić.

“Na početku bili smo samo grupa entuzijastičkih učenika sa idejom. Imali smo više snova nego resursa ali smo imali sreće, upornosti, neumornu energiju pa uz veliki rad danas ispred sebe imamo naš proizvod. Ideja je i na samom početku bila veoma kompleksna, i tokom rada često delovala nemoguća za ostvarenje. Naši prvi koraci rezultirali su prototipom putem kojeg smo pokazali našu ideju. Već pri izradnji prototipa susreli smo se sa dosta demorališućih saveta kako je nemoguće tu ideju realizovati, ali bili smo uporni i obratili se velikom broju pojedinaca i kompanija za koje smo verovali da nam mogu pomoći. Prva veća kompanija koja je podržala našu ideju bezbednog novčanika je kompanija Mile Dragić koja je poslala uzorak materijala kevlara i antikata, što nam je dalo motivaciju za dalji rad“, objašnjavaju učenici.

Dodaju da su mnoge konfekcije sa lokala su odbile rad sa ovim materijalom kao izuzetno teškim za obradu. Medjutim, lokalni obućar “Miki” (PR Miroslav Nedeljković) im je pomogao u izradi prototipa čime su dokazali da je ovaj materijal moguć za obradu. Mehanizam funkcionisanja novčanika je prikazan pomoću arduino seta koji su programirali samostalno uz stručne savete studenta PMF u Novom Sadu Mihajila Spasojevića i savete mašinskog inženjera Radomira Gložanskog. Tokom celog procesa aktivno su pregovarali sa kineskom kompanijom iz Vuhana “ReachFar“

Ovaj članak je pročitalo 398 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.