BaštinaKulturoskop

Бојовић: Све што нам је донело славу у свету написано је ћирилицом

“Ћирилична даровница“, награда која се додељује за изузетан допринос у очувању и неговању српског језика и писма, додељена је академику проф. др Злати Бојовић.

Проф. др Злата Бојовић, српски историчар књижевности, универзитетски професор и академик САНУ добитник је  овогодишње награде Ћирилична даровница, за вишедеценијски предан рад на истраживању дубровачке књижевности и употребе ћирилице у Дубровнику и Далмацији током средњег века.

Она је похвалила манифестацију и конкретне активности ради очувања и промовисања ћирилице. Рекла је да су то важне ствари и да је ово за њу једно од највећих културних изненађења у окружењу.

“Не треба за ћирилицу да бринемо јер све што нам је донело славу у свету написано је ћирилицом. Данас ако поменемо Дубровник то је само један град у другој држави, а тада је Дубровник значио Дубровачку републику. Становништво је било са разних страна осим аутохтоног, то је временом постало, великим делом католичко подручје. Медјутим, у основи Дубровника, увек је остао комад некадашње српске државе и све што је било њено. То не може да нестане, ми можемо да заборавимо, као што можемо и ћирилицу да заборавимо али о томе сведоче списи писани ћирилицом. Не треба се плашити за ћирилицу нити за језик, некада на брзину прихватимо штошта, али временом оно што је лоше отпадне“, рекла је добитница Ћириличне даровнице.

Ћирилична даровница је најзначајнија награда у оквиру манифестације Ћирилична баштина. Представља националну награду за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма.

Прошлогодишњи добитник ове престижне награде је Матица српска, најстарија српска књижевна, културна и научна институција.

Ovaj članak je pročitalo 241 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.