Tara

Dan zaštite prirode

U Srbiji se 11. aprila obeležava nacionalni Dan zaštite prirode. Ovo je prilika da se ukaže ne samo na značaj očuvane prirode za opstanak živog sveta i kvalitet životne sredine i življenja ljudi, već i značaj upravljanja zaštićenim područjima.

Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april, jer je na današnji dan 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ na teritoriji opštine Sokobanja. Ovaj datum u našoj zemlji se obeležava od 2009. godine.

Srbija predstavlja jedan od šest centara biodiverziteta Evrope, a naši najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine čuvaju u okviru sistema 470 zaštićenih područja koja zauzimaju površinu od 7,66 odsto teritorije naše zemlje.

U vezi sa tim danas su Centar za posetioce NP Tara u Bajinoj Bašti posetili predškolci Dečijeg vrtića“Neven“ i učenici osmog razreda OŠ “Dušan Jerković” iz Banatskog Karlovca.

 

“Deca su bila u prilici da se upoznaju sa osnovnim vrednostima NP Tara, ali im je ukazano na ekološke probleme i potrebu zaštite i očuvanja prirode“, rekao je Ranko Milanović iz NP Tara.

 

Prema njegovim rečima, za sutra 12. april najavljena je velika akcija čišćenja jezera Perućac. Akciju organizuju Turistička agencija Taraturs u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, Turističkom organizacijom Tara-Drina i JKP 12. septembar.

Ovaj članak je pročitalo 524 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.