Civilno društvo i COVID19

Međunarodna mreža organizacija civilnog društva Civicus uputila je donatorima i ostalima koji podržavaju rad civilnog društva otvoreno pismo u kojem od njih traže da osiguraju otpornost civilnog društva tokom pandemije virusa korona.

Infrastruktura civilnog društva je pod vidljivim i velikim finansijskim pritiskom. Projekti su odloženi, sredstva se preusmeravaju i planiraju se nove aktivnosti kao odgovor na COVID-19. Rezerve – ako i postoje – su ograničene i uskoro će se potrošiti”, upozorio je Civicus u otvorenom pismu donatorima.

pismu se pozivaju svi donatori i ostali koji pružaju ključnu podršku civilnom društvu da usvoje slične pristupe nudeći što više fleksibilnosti, sigurnosti i stabilnosti prema primaocima podrške i partnerima.

Predložili su i da donatori ohrabre redizajn i pomeranje planiranih aktivnosti, kao i istraživanje novih načina i onlajn alata koji mogu biti od koristi, te veće fleksibilnosti u isplaćivanju sredstava ili dodavanjem sredstava kako bi se povećale rezerve ili pokrili neočekivani troškovi.

Predloženo je i pojednostavljivanje procedura za izveštavanje i vremenske okvire, kako bi organizacije mogle da usmere svoje vreme, energiju i resurse na pružanje podrške najugroženijima.

Građanske inicijative su pozvale organizacije civilnog društva iz Srbije da im pošalju informacije o potrebama koje imaju, aktivnostima koje planiraju ili idejama koje imaju, a koje bi mogli lakše da organizuju u saradnji sa drugim organizacijama civilnog društva.

Nastavljamo da mapiramo sve tekuće potrebe i moguće aktivnosti civilnog društva, nakon čega je ideja da se uspostavi i koordinaciona platforma, kako bismo međusobno olakšali rad i eventualno udružili napore”, piše u saopštenju.

Ovaj članak je pročitalo 396 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.