PanoramaTara

Briga o Nacionalnom parku Tara

Projekat pod nazivom “Most“ koji su zajedno realizovali Nacionalni park Tara, Planinarski klub Tara i Pećinski park Grabovača iz Hrvatske upravo je završen. Prema rečima Ranka Milanovića iz NP Tara, ideja projekta je bila da se kroz radionice planinari i posetioci Tare obuče kako da prepoznaju aktivnosti koje su nelegalne i neodržive poput divljih deponija, krivolova, divlje gradnje i nelegalne seče i da to prijave.

“S obzirom da su planinari ti koji najčešće borave u prirodi obuka je pre svega bila usmerena na njih, kako bi primetili nelegalne radnje u zonama Nacionalnog parka i iste prijavili“, kaže Milanović i dodaje da u zoni parka prirode ima dosta lokacija na kojima se nalaze divlje deponije i one su uglavnom vezane za naseljena mesta.

Kada je u pitanju nelegalna gradnja Milanović kaže da je to problem koji je aktuelan zadnje dve godine kada je krenula ekspanzija i da tu najmanje mogu pomoći planinari i posetioci parka, dok se krivolov i nelegalna seča dešavaju sporadično.

“U saradnji sa Planinarskim klubom Tara kroz projekat Most, markirano je oko 60 kilometara planinarskih staza, a obeležavanje je vršeno uglavnom na prostoru Kaludjerskih bara i Sokoline, tako da su staze na tom potezu što se markacija tiče sredjene. Sa kolegama iz Hrvatske i Geološkog saveza Srbije radili smo na promociji geološkog nasledja ovog područja. Konkretno postavljene su table na četiri lokacije koje prezentuju geonasledje sa područja NP Tara“, ističe Milanović.

Dodaje da je markiranje redovna aktivnost koju su realizovali u saradnji sa planinarima.

“Imamo mrežu od 300 kilometara planinarskih staza koje zahtevaju odredjeno održavanje. Našim zakonima to još nije rešeno i praktično za te staze niko nije odgovoran . Zato mi kroz različite projekte sprovodimo markiranja i ne samo to, već i održavanje signalizacije i putokaza“, naglašava Milanović.

Učešće u projektu uzeo je Geološki savez Srbije a donatori su bili Asocijacija parkova Dinarida odnosno Švedska razvojna agencija.

Nacionalni park Tara će i u narednom periodu nastaviti sa akcijama čišćenja divljih deponija u zonama zaštićenog područja. Već narednog vikenda na Predovom krstu biće organizovana akcija čišćenja, a potom polovinom maja akcija će biti nastavljena zajedno sa ekipom koja organizuje Bašta fest

Ovaj članak je pročitalo 363 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.