Za sprečavanje nasilja u porodici

Završna konferencija šestomesečnog pilot projekta ”Sigurnost za žene i decu žrtve porodičnog nasilja” održana je danas. UNDP koji je inače finansijer ovog projekta, u Bajinoj Bašti je kroz ovaj projekat otpočeo program ”Rad sa počiniocima nasilja” i na taj način obučio izabrane pružaoce usluga socijalne zaštite za primenu ovih specijalizovanih veština.

Projekat je baziran je na tome da nasilnik prihvati odgovornost za učinjeno delo, da promeni svoja uverenja i da shvati da postoje alternativni obrasci ponašanja koji su društveno prihvatljivi.

”Sve je rezultiralo time da tokom trajanja ovog programa nije postojao recidiv. Imali smo pet polaznika i ono što mogu da kažem da su u program bili uključena lica od 26 do 60 godina. Lično sam zadovoljna zato što su negde shvatili i prihvatili odgovornost za učinjeno nasilje i radeći sa njima duži period promenili su uverenje o nasilničkom ponašanju o sopstvenoj odgovornosti i ono što je najbitnije, da su shvatili da postoji alternativa nasilničkom ponašanju. Mi ćemo nakon završetka ovog projekta nastaviti rad sa novom grupom. Na ovaj tretman ljude koji su počinili nasilje u porodici upućuje Centar za socijalni rad ali i Osnovno javno tužilaštvo u Užicu i upravo je tužilaštvo uputilo jednog polaznika, a imamo i još dvoje koje bi Centar mogao da uputi. Ovaj tretman nije zamena za sankcije ali svakako doprinosi da to bude jedna kompletnma slika da ljudi koji pribegavaju nasilničkom ponašanju promene svoje ponašanje i da usvoje prosocijalne obrasce”, izjavila je Marica Vuković direktor Centra za socijalni rad.

U toku prošle godine prema podacima Centra za socijalni rad bilo je 34 prijave nasilja u porodici, dok je izrečeno 64 hitne mere od strane tužilaštva i Osnovnog suda.

”Što se tiče rada sa žrtvama nasilja ukupno je pruženo 32 usluge, 16 individualnih konsultacija. Ovaj projekat je imao drugačiju dinamiku pre svega što je upućivanje na tretman išlo preko institucija. U svih pet slučajeva sa kojima je radjeno, osim kod jednog, rizik je sa srednjeg koji je procenjen na početku, snižen na nizak. Nije bilo ni u jednom slučaju novih prijava za nasilje, niti je u jednom slučaju došlo do eskalacije nasilja”, ističe Branka Virijević konsultantkinja za rad sa žrtvama nasilja u porodici

Projekat je otvorio novo poglavlje u pogledu politike državnih organa koji su prepoznali značaj ovog pitanja kroz usvajanje dokumenata politike.

”Opštinska uprava je prepoznala vrednost projekta posebno kada znamo da Bajina Bašta nije izuzeta od nasilja u porodici, nad ženama i decom i mi smo opredelili sredstva u budžetu za Centar za socijalni rad upravo za ovaj projekat ”Rad sa nasilnicima” i trudićemo se na sve načine da delujemo preventivno na takve izvršioce. Smatramo da je ovo dobar projekat, da je održiv i da ćemo ga sprovoditi i dalje. Opština prepoznaje socijalno ranjive kategorije stanovništva tako da ćemo sve projekte koji se tiču socijalnog davanja unaprediti i za iste u budućnosti izdvajati više novca”, kaže predsednica Privremenog organa Opštine Bajina Bašta Vesna Djurić.

Ovaj članak je pročitalo 312 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.