Javne službeOkružje

ZZJZ UE: Parametri koje možemo izmeriti ne pokazuju povećano zagađenje vazduha

Merenja kvaliteta vazduha u Užicu posle požara na deponiji Duboko, prema podacima iz Zavoda za javno zdravlje Užice, ne pokazuju zagađenje iznad dozvoljenih granica. Iz zavoda ipak ističu da se ne isključuje mogućnost prisustva štetnih čestica u vazduhu koje postojeći merni instrumenti u Srbiji nisu u stanju da registruju.

„Merimo sve parametre koje mogu raditi akreditovane laboratorije u Srbiji, izvan toga ne možemo. Trenutno se jedna stanica psotavlja kod vrtića u Sevojnu, gde je najveći nanos dima. Merimo kvalitet vazduha tokom 24 časa, ne isključujemo mogućnost da se tokom dana u određenom trenutku parametri promene, ali nijednom nisu prešli granične vrednosti. Stanovništvo ne treba da naše preporuke za zaštitu uzima kao neku objavu vanrednog stanja koje će narušiti njihovo zdravlje“, kaže direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice, Marija Palikuća.

Branislava Matić iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ ističe da su rezultati svih merenja kvaliteta vazduha u Užicu javno dostupni na uvid i smatra da se sa sličnom situacijom pre par godina suočavala površinski znatno veća deponija u Vinči i da ni tada nije bilo povećanog zagađenja, shodno mogućnostima za merenje datih podataka.

„U Zavodu za javno zdravlje Užice sve se radi prema protokolu. Prekoračenja zagađenja nema, znamo da postoje parametri koje ne možemo da izmerimo, ali je veoma bitno preventivno delovati. Akutne simptome obično proizvode neorganski gasovi, ali najviše nas brine šta će se desiti po gašenju požara. Jer, tada će biti emisije štetnih gasova koje su malog intenziteta, ali traju dugotrajno“, kaže Matić.

Izvor: ZoomUE

Ovaj članak je pročitalo 97 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.